Автор статті Тимофій Щербань - юрист практики Юридичний супровід бізнесу

Відстрочка від мобілізації або бронювання працівників під час воєнного стану є важливим для підтримки стабільності бізнесу. Це дозволяє підприємствам продовжувати працювати і зберігати робочі місця. Також це допомагає забезпечувати надходження коштів до бюджету та підтримувати важливі галузі економіки. Завдяки цьому зменшується соціальна напруга, що сприяє довгостроковій стабільності держави в умовах невизначеності.

Що таке статус критично важливого підприємства?

Бронювати працівників від мобілізації в умовах воєнного стану можуть лише ті компанії, які є важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення України в особливий період. 

Питання визнання критичної важливості підприємства, установи, організації врегульовано постановою Кабінету Міністрів України № 76 від 27 січня 2023 року, якою затверджено Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану (надалі по тексту – «Порядок»), а також критерії за якими здійснюється визначення підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період (надалі по тексту – «Критерії»).

Перелік критично важливих підприємств: 

  • спеціалізовані установи ООН, закордонні дипломатичні установи в Україні, закордонні дипломатичні установи України, представництва міжнародних організацій згідно з переліком, затвердженим МЗС;
  • представництва донорських установ, виконавці проєктів міжнародної технічної допомоги згідно з переліком, затвердженим Секретаріатом Кабінету Міністрів України;
  • Дослідницька служба Верховної Ради України, а також підприємства, установи та організації, що перебувають у сфері управління органів, які здійснюють управління державним майном, що забезпечує діяльність відповідно Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України, згідно з переліками, затвердженими відповідними органами управління;
  • підприємства, установи та організації протезно-ортопедичної галузі, що визначені Мінсоцполітики критично важливими для функціонування економіки в особливий період у сфері соціального захисту населення, які безпосередньо здійснюють протезування/ортезування;
  • підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, які є операторами протимінної діяльності, що визначені Мінекономіки критично важливими для функціонування економіки в особливий період та проводять розмінування (гуманітарне розмінування) відповідно до законодавства.

Відповідно, якщо ваша компанія / підприємство / установа / організація не потрапила до вищенаведеного переліку, то для бронювання ваших працівників треба буде довести відповідність вашого бізнесу Критеріям і отримати статус критично важливого, про це буде розказано далі в цій статті. 

Чому статус критично важливого підприємства важливий для бізнесу?

Статус критично важливого підприємства є особливо значущим для бізнесу в умовах воєнного стану та інших кризових ситуацій. 

Це зумовлено тим, що статус критично важливого підприємства може слугувати певним знаком довіри з боку держави та суспільства. Це підвищує репутацію компанії як надійного партнера, що здатний забезпечити виконання своїх зобов'язань навіть у складних умовах. Така репутація може відкривати нові можливості для співпраці з іншими підприємствами, а також з державними органами. Для багатьох бізнесів це означає підвищення їхньої конкурентоспроможності та можливість залучення додаткових інвестицій.

Отримання статусу критично важливого підприємства дає можливість бронювати співробітників від мобілізації, також цей статус накладає певні зобов’язання. Критично важливі підприємства повинні дотримуватися вимог по належному веденню військового обліку з проходженням перевірки не рідше 1 разу на рік та подання відповідної щоквартальної звітності. 

Чому потрібна юридична допомога?

Використання у цій процедурі юридичної допомоги з отримання статусу критичної інфраструктури при підготовці та поданні заявки та пакету документів має важливе значення, оскільки це професійний супровід та уникнення можливих помилок, які можуть призвести до затримки або відмови в процесі розгляду. Юристи володіють глибокими знаннями законодавчих вимог, що дозволяє ефективно підготувати документи відповідно до вимог регуляторних органів, забезпечити належний захист інтересів вашої компанії та підвищити шанси на успішне отримання вашим підприємством статусу критично важливого з подальшим супроводом бронювання ваших працівників.

Які критерії для отримання статусу критично важливого підприємства?

Визначення підприємства, критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період здійснюється за такими критеріями:

  1. Загальна сума сплачених податків, зборів, платежів до державного і місцевих бюджетів, крім митних платежів, та сума сплаченого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом звітного податкового року перевищує еквівалент 1 500 000, 00 євро.
  2. Сума надходжень в іноземній валюті, крім кредитів і позик, за звітний податковий рік перевищує еквівалент 32 000 000 євро.
  3. Підприємство, установа, організація має стратегічне значення для економіки і безпеки держави відповідно до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою КМУ від 4 березня 2015 р. № 83.
  4. Компанія має важливе значення для галузі національної економіки чи забезпечення потреб територіальної громади. Хочемо зазначити, що статус важливості, присвоюється профільним міністерством або державним органом до сфери відповідальності якого належить ваше підприємство, кожен із вказаних органів встановлює власні критерії важливості. Також, такі критерії важливості встановлюють обласні, Київська або Севастопольська міські держадміністрації (військові адміністрації у разі її утворення) за місцезнаходженням вашої компанії.
  5. Відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
  6. Розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб - працівників на підприємстві, в установі, організації за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої заробітної плати у регіоні за IV квартал 2021 р. (відповідно до даних Держстату).
  7. Підприємство, установа, організація є резидентом Дія Сіті.

Для того, щоб компанії отримали статус критично важливих, вони мають відповідати за замовчуванням 3-м критеріям, але є виключення:

  • 1-му критерію – у випадку, якщо вони виробляють товари, виконують роботи і надають послуги для ЗСУ та інших військових формувань.
  • 2-м критеріям у випадку, якщо вони:
    • підприємства паливно-енергетичного комплексу, управителі багатоквартирних будинків та підприємства, які забезпечують надання послуг з експлуатації та комплексного обслуговування майна органів державної влади;
    • підприємства охорони здоров’я, ветеринарної медицини, освіти та науки, фізичної культури і спорту, соціального захисту;
    • медіа, які здійснюють ефірне наземне багатоканальне (цифрове) телевізійне мовлення з використанням радіочастотного ресурсу або які залучені до системи оповіщення, та їх афілійовані особи, а також державні та комунальні заклади культури;
    • підприємства, які здійснюють міжнародні перевезення пасажирів та/або вантажів, здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування та/або вантажів, перевізники міського електричного транспорту.

Як отримати статус критично важливого підприємства: етапи отримання

Етапи отримання статусу критично важливого підприємства

Все починається з формування відповідного пакету документів з метою його наступної подачі, до одного державного органу, за відповідною галуззю економіки, до якої підпадає ваше підприємство. Такими органами можуть бути профільні міністерства (наприклад Міністерство аграрної політики та продовольства, Міністерство інфраструктури України, Міністерство економіки України тощо) або це може бути умовний Фонд державного майна України чи інший подібний орган. 

Пакет документів: 

  • звернення про надання компанії статусу критично важливої;
  • завірені копії усіх підтверджуючих документів;
  • документи, що засвідчують факт подання підприємством в установленому законодавством порядку податкової звітності за останній календарний квартал.

Після подання, профільний державний орган чи міністерство до якого надійшло звернення підприємства зобов’язаний у строк не більш як 10 робочих днів з дня його отримання розглянути його на відповідність підприємства критеріям критичності. Проте, на практиці, строк у 10 робочих днів дотримуються не всі державні органи, а в переважній кількості випадків результат можна очікувати довше. За результатами розгляду приймається одне з таких рішень:

  • про відповідність підприємства, установи, організації критеріям та як наслідок визначення їх критично важливими;
  • про невідповідність підприємства, установи, організації критеріям. При цьому, рішення про відмову у визначенні підприємства критично важливим має містити обґрунтування невідповідності обраним підприємством критеріям 

У разі ухвалення позитивного рішення, копію такого рішення надсилають Мінекономіки, Міноборони та самому підприємству.

Компанії мають підтверджувати свій статус критично важливих – 1 раз на рік. 

Як відбувається бронювання працівників? 

Кількість військовозобов’язаних, які займають посади на підприємстві і підлягають бронюванню, повинна становити не більше 50% в кількості військовозобов’язаних працівників на такому підприємстві станом на 18 травня 2024 р., у разі збільшення чисельності військовозобов’язаних працівників у зазначеному підприємстві - станом на дату подання списків, зокрема утворених після 18 травня 2024 року. Станом на сьогодні, строк бронювання працівників – становить 1 рік.

Проте, деякі підприємства мають можливість бронювати до 100% військовозобов’язаних працівників. Зокрема, окремі підприємства паливно-енергетичного комплексу, перелік яких затверджується Міненерго, виконавці проектів міжнародної технічної допомоги, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період та ін.

Після отримання статусу критично важливого можна забронювати працівників подавши список працівників до державного органу, який прийняв рішення про визначення таких підприємств критично важливими.

Список може подаватися як в електронній формі засобами Порталу Дія (у разі наявності технічної можливості) відповідно до Порядку бронювання засобами Єдиного державного веб-порталу, який затверджений постановою КМУ № 650 від 05.06.2024 року так і у паперовій та/або електронній за формою визначеного законодавством зразка разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних, форма якої також затверджена. 

Якщо Ви плануєте застосувати «класичне бронювання» (бронювання яке відбувається не за допомогою Порталу Дія), тоді слід подбати про підготовку запевнення про те, що всі ваші працівники оновили ВОД та стоять на військовому обліку за фактичним місцем проживання.

Орган, який прийняв рішення про визначення підприємства критично важливим проводить первинну перевірку поданих документів та передає його у строк не більш як 5 робочих днів з дня отримання списку до Міноборони для погодження.

Далі такі списки розглядаються Міноборони у строк не більш як 10 робочих днів з дня їх отримання, після чого Міноборони подає погоджені списки до Мінекономіки. 

В свою чергу Мінекономіки розглянувши їх приймає у строк не більш як 5 робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання.

З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочки, Мінекономіки надсилає рішення про бронювання органам державної влади, якими було подано ці списки, а також Міноборони. Міноборони у 3 строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних ТЦК та СП. 

В свою чергу ваше підприємство має видати військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за затвердженою формою. Вказаний витяг є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

Говорячи про бронювання в електронній формі засобами Порталу Дія, варто зазначити, що ця послуга з моменту впровадження активно застосовується критично важливими підприємствами. За інформацією від Мінцифри з 17 липня 2024 року за допомогою послуги бронювання в «Дії» бізнес забронював вже понад 120 тисяч працівників.

Запровадження бронювання через портал «Дія» допомогло вирішити проблеми з затримками у розгляді документів та необґрунтованими відмовами у бронюванні.

Алгоритм бронювання на порталі «Дія» можна викласти наступним чином:

  1. Міністерства та обласні військові адміністрації включають підприємства, які мають право бронювати працівників, до Єдиного переліку.
  2. Керівник компанії формує списки працівників для бронювання та подає їх на порталі «Дія», засвідчуючи заяву електронним підписом.
  3. Система перевіряє, чи працівник офіційно працевлаштований і чи є його дані в Електронному реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів.
  4. Протягом доби «Дія» надсилає керівнику сповіщення про результат розгляду.
  5. У разі позитивного рішення працівник автоматично переводиться на спеціальний військовий облік на строк дії бронювання. Ця інформація з'являється в застосунку «Резерв+».
  6. Витяг про бронювання можна завантажити на порталі «Дія» та за потреби роздрукувати.

Зміни у процедурі бронювання/отримання статусу критичності у 2024

Перша половина 2024 року, принесла багато новацій в цих питаннях, найбільш значимі з них це: 

  1. більшення строку дії бронювання для працівників з 6 до 12 місяців. Бронювання на такий строк надаватимуться лише по тим особам, кого подали на бронювання після 8 червня 2024 року.
  2. Впроваджена можливість бронювання працівників через Портал Дія.
  3. Військовозобов’язані працівники критично важливих підприємств підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності.
  4. Зараз бронюванню підлягають не більше 50 % військовозобов’язаних працівників на підприємстві станом на дату подання списків, а також визначено категорії підприємств які можуть бронювати до 100% працівників.
  5. Стало можливим бронювати не лише працівників критично важливих підприємств, але й кінцевих бенефіціарних власників таких підприємств, які не є їх працівниками або членів наглядових рад. 
  6. Було подано велику кількість законопроектів по «економічному бронюванню». 
  7. У липні 2024 року, Міністерство оборони затвердило критерії для надання підприємству статусу важливого. 

Висновки: 

У 2024 році відбулася значна лібералізація процесу бронювання працівників, що дало можливість бізнесу ефективніше реагувати на виклики воєнного стану. Впровадження бронювання через портал «Дія» спростило процедуру, скоротивши строки розгляду документів та знизивши ризик необґрунтованих відмов.

Статус критично важливого підприємства набув особливої значущості, оскільки він зміцнює репутацію компанії як надійного партнера в умовах кризи. Залучення юридичних та консалтингових компаній до підготовки документів підвищує шанси на успішне отримання цього статусу і забезпечує належний захист інтересів підприємства.

Завдяки законодавчим новаціям які мали місце у 2024 році, щодо процедури бронювання та отримання статусу критичності, бізнес отримав більше інструментів для стабільного функціонування та планування, а можливе ухвалення закону про «економічне бронювання» розширить ці можливості ще більше, сприяючи стійкості економіки та збереженню робочих місць.

22.8.2024
Кримінальне право та безпека бізнесу
Як підготуватись до обшуків та перевірок в бізнесі?
Читати
19.8.2024
Супровід бізнесу
Міжнародні гранти для бізнесу в 2024 році
Читати
22.8.2024
Військове право
Як забронювати працівника від мобілізації у 2024?
Читати
23.8.2024
Військове право
Як отримати статус критично важливого підприємства: коментар юриста
Читати
14.8.2024
Технології та інвестиції
Блокування Mercury «українських» рахунків – фінансовий моніторинг чи дискримінація?
Читати
16.8.2024
Супровід бізнесу
Медичний канабіс легалізовано – як отримати ліцензію на вирощування
Читати
3.7.2024
Юридичний бізнес
Juscutum увійшов у список NEXT 250 від Forbes Ukraine
Читати
16.6.2024
Технології та інвестиції
Ліцензування діяльності з віртуальними активами у світі
Читати