18 травня 2024 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» згідно з яким усі військовозобов'язані повинні були протягом 60 днів оновити свої особисті дані, тобто до 16 липня 2024 року.  Не зважаючи на те, що визначений термін на даний час сплив, обов’язок оновлювати дані залишається актуальним.

Хто має оновити військово-облікові дані?

Оновити свої дані в ТЦК зобов’язані такі групи осіб:

  • Призовники віком від 17 до 25 років, які мають посвідчення про приписку;
  • Військовозобов’язані віком 25-60 років, які мають тимчасове посвідчення чи військовий квиток;
  • Жінки з медичною та фармацевтичною освітою, які перебувають на військовому обліку.

Способи оновлення військових даних

Зробити це можна трьома способами:

  • Піти до територіального центру комплектування і соціальної підтримки (ТЦК та СП);
  • Скористатися послугою у центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП);
  • Уточнити дані у мобільному додатку Резерв+.

Як оновити військово-облікові дані в Україні в ТЦК та СП?

Для оновлення даних в ТЦК та СП необхідно прийти до відповідного їх підрозділу, в якому ви перебуваєте на обліку, з необхідними документами – паспорт громадянина України, ідентифікаційний код, військовий квиток або тимчасове посвідчення, медичні документи, довідка про освіту); якщо є право на відстрочку від мобілізації, взяти відповідні документи; підготувати медичні документи. За наявності інвалідності потрібна довідка МСЕК. Після надання працівникам ТЦК усіх необхідних документів, вам проставлять у вашому військово-обліковому документі, відмітку зі штрих-кодом, про те що дані оновлено. 

Як оновити дані в ЦНАП?

Якщо ви бажаєте оновити дані через ЦНАП, то потрібно відвідати найближчий їх відділ, обрати відповідну послугу та надати актуальні дані про себе. Аміністратор внесе дані в електронну систему, що автоматично оновлює реєстр «Оберіг», потім просто отримайте витяг з печаткою і підписом адміністратора про актуалізацію даних.

Резерв+

Для оновлення даних за допомогою застосунку Резерв+, потрібно завантажити застосунок через App Store або Google Play, авторизуватися за допомогою BankID, підтвердити або уточнити персональні дані, підтвердити номер телефону, адресу проживання, e-mail та перевірити правильність всіх даних. Після чого на головному екрані застосунку з’являться відомості про оновлення. Проте можливі варіанти, що прийдуть повідомлення про необхідність з’явитись до ТЦК особисто для уточнення даних або те, що ви перебуваєте у розшуку. У такому разі також необхідно з’явитись до ТЦК.

Кому не потрібно оновлювати дані?

Проте існує й перелік осіб, яким не потрібно оновлювати свої дані, а саме:

  • Чоловіки, яким немає 18 років і чоловіки, яким виповнилося 60 років;
  • Жінки, які не перебувають на військовому обліку;
  • Чоловіки віком від 18 до 60 років, якщо вони офіційно більше не є громадянами України;
  • Чоловіки віком від 18 до 60 років, якщо вони виключені з військового обліку;
  • Військовослужбовці.

У чоловіків, які виключені з військового обліку – сюди входять ті, хто досяг віку 60 років, визнаний ЛКК непридатним до служби, не є громадянином України, – має бути відмітка про це у військовому квитку. Якщо відмітки з якоїсь причини немає або немає самого облікового документа, тоді все ж таки потрібно буде навідатися до місцевого ТЦК.

Що стосується військовослужбовців, то їм оновлювати дані не потрібно, оскільки вони не стоять на військовому обліку. Але якщо раптом у застосунку Резерв+ військовослужбовець виявив про себе іншу інформацію, то йому або родичам потрібно буде також звернутися до ТЦК, щоб виправити помилку.

Що загрожує тим, хто не оновив дані до 16 липня?

Зазначимо, що можливість оновити дані у військовозобов’язаних є і після 16 липня, але є і загроза штрафа. Тих військовозобов'язаних, які не оновили свої дані до 16 липня – можна оштрафувати на суми від 17 до 25 тисяч гривень. Крім того, їм так само можуть надіслати повістку – за останньою адресою, яка була в реєстрі. Якщо за цією адресою громадянин не проживає – повістку однаково вважатимуть врученою, навіть якщо він не забере її із поштового відділення.

Крім штрафів, людину можуть обмежити у праві керування транспортним засобом. Щоб обмежити когось у праві керування, начальник ТЦК має підготувати заяву. Її подають до суду, де без участі військовозобов'язаного протягом 30 днів цю справу розглядають.

Висновки

Таким чином, обов’язок та можливість оновлення військово-облікових даних залишаються актуальними. Проте, вам необхідно враховувати, що зараз при оновлені даних, вас буде автоматично притягнуто до адміністративної відповідальності та накладено штраф. Тому оновлювати чи не оновлювати дані – це лише свідомий вибір кожного громадянина, а держава лише забезпечує можливість шляхів оновлення та притягнення осіб, які не виконали цей обов’язок.

Юрист про оновлення військових даних - Артем Козарь,

Безпека бізнесу в Juscutum

30.9.2024
Військове право
Кримінальне право та безпека бізнесу
Як краще оновити військово-облікові дані?
Читати
30.9.2024
Вирішення спорів
Розірвання шлюбу, якщо один з подружжя за кордоном
Читати
30.9.2024
Технології та інвестиції
Податкове право
Поточне оподаткування доходів від криптовалют в Україні
Читати
22.8.2024
Кримінальне право та безпека бізнесу
Як підготуватись до обшуків та перевірок в бізнесі?
Читати
19.8.2024
Супровід бізнесу
Міжнародні гранти для бізнесу в 2024 році
Читати
22.8.2024
Військове право
Як забронювати працівника від мобілізації у 2024?
Читати
23.8.2024
Військове право
Як отримати статус критично важливого підприємства: коментар юриста
Читати
14.8.2024
Технології та інвестиції
Блокування Mercury «українських» рахунків – фінансовий моніторинг чи дискримінація?
Читати