Під час повномасштабного вторгнення важливим є не лише ефективне державне управління Збройними Силами, а й мудра політика в інших сферах. Саме злагоджена робота всіх складових може забезпечити стійкість.

Для функціонування державного механізму необхідні працівники у всіх напрямках діяльності. Тому існує право громадян на бронювання – відстрочку від призову у зв’язку з роботою на критично важливих підприємствах, установах або організаціях, що забезпечують функціонування економіки чи забезпечення потреб територіальної громади, життєдіяльності населення або потреб Збройних Сил України в особливий період. Все це – складові одного цілого. За сьогоднішніх умов одне без іншого може припинити своє існування.

Що потрібно зробити, щоб забронювати працівників?

Для бронювання працівників потрібно пройти кілька етапів. Щоб отримати право на бронювання, необхідно отримати визначення підприємства критично важливим. Це можливо у разі відповідності встановленим загальним та спеціальним критеріям. Опісля можна подавати заявки на бронювання. 

Основним правовим документом, що регулює питання бронювання працівників, є Постанова КМУ № 76 від 27 січня 2023 року. У ній визначені загальні критерії для визначення підприємств критично важливими та порядок цього процесу. Зважаючи на ці вимоги, при зверненні клієнтів ми, Juscutum, аналізуємо їх діяльність, щоб визначити відповідність критеріям для бронювання працівників. За потреби, ми здійснюємо підготовку всіх необхідних документів та супроводжуємо їх подання. Допомагаємо підприємствам отримати статус критично важливих і забронювати своїх працівників, уникнувши втрат ресурсів на вирішення можливих проблем.

Зміни процесу бронювання працівників 

З початку повномасштабного вторгнення процедура бронювання працівників зазнавала численних змін, що враховували інтереси як працівників з роботодавцями, так і держави. Знайти баланс між ними складно, проте кожна зміна наближає нас до оптимального рішення. 

Раніше, при письмовому поданні документів на бронювання, частими були ситуації, де описаний баланс був порушений. Однак з 17 липня 2024 року розпочало своє функціонування електронне бронювання працівників, що є значним кроком назустріч громадянам. Це спростило бюрократичні процедури та дозволило отримувати результат про бронювання протягом доби замість двох-трьох місяців, чим вирішило безліч питань. 

Наразі ми допомагаємо пройти процес електронного бронювання через портал Дія, консультуючи та/або супроводжуючи представників бізнесу при цій процедурі, щоб точкові питання не зупинили їх на шляху до мети бронювання. 

Також повідомляють, що планується перевести більшу частину функцій органів ТЦК та СП в електронну площину, що виключить людський фактор у процесах та прискорить їх виконання. У тому числі це можуть бути послуги оформлення відстрочки від призову на військову службу без необхідності відвідувати ТЦК та СП. Це особливо актуально, оскільки відстрочка надається тільки на період воєнного стану, який продовжується кожні 90 днів, як результат – військовозобов’язані повинні кожні 3 місяці проходити цю процедуру заново.

Було введено й інші важливі зміни, які вирішили проблемні питання, про які потрібно знати особам, що бажають бути заброньованими, серед яких:

  • можливість забронювати працівників незалежно від військово-облікової спеціальності, навіть якщо вона дефіцитна;
  • можливість забронювати до 100% військовозобов’язаних працівників оборонно-промислового, паливно-енергетичного комплексів та деяких інших підприємств, установ та організацій, про які ми розповідаємо при зверненні до нас;
  • збільшено строк бронювання з 6 до 12 місяців.

Питання критичної важливості підприємств для балансу між обов'язками перед державою та правами громадян

Існують ситуації необґрунтованого затягування з розглядом звернень про визначення підприємств критично важливими, як результат – непередбачуваність термінів отримання рішень. Є ситуації, коли компанії, які чітко відповідають більшій кількості критеріїв, ніж потрібно, очікують його від двох місяців.

Для якісного функціонування механізму, за яким передбачено строк розгляду звернень відповідними державними органами до 10 робочих днів, потрібно також забезпечити необхідність створення умов для цього: додати робочі місця у випадку перенавантаження, встановити відповідальність за невиправдане порушення строків надання відповіді та механізм її реалізації тощо.

Зі свого боку ми забезпечуємо належну комунікацію з відповідальними особами у відповідних органах, щоб сприяти розгляду звернення у встановлені законодавством строки.

Також важливо звернути увагу, що компанії, які розробляють програмне забезпечення, що забезпечує потреби Збройних Сил України, теж часто отримують відмови у можливості забронювати своїх працівників на підставі невідповідності критеріям. У них згадано виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг з розроблення, виготовлення, ремонту, модернізації та утилізації озброєння, військової та спеціальної техніки, боєприпасів, їх складових частин та інших товарів оборонного призначення. Однак наразі триває технологічна війна. Тому окрім цього вагому роль грає програмне забезпечення, яке не визнають таким, що підпадає під встановлені критеріями поняття. Його розробники масово стикаються з неможливістю отримати бронювання через цей формальний аспект.

Відмови в процесі визначення підприємства критично важливим також можна отримати й через суперечності у текстах нормативно-правових актів. Вносячи зміни іноді не усі положення співвідносяться, що спричиняє розбіжності у сприйнятті тими, хто розглядає звернення. Підприємства не знають якого рішення очікувати.

Також, на жаль, часто державні органи не надають тлумачень формулюванню норм, у зв’язку з чим виникають труднощі у їх правильному застосуванні.

Раніше функціонувала норма, яка дозволяла за обґрунтованої потреби збільшувати кількість можливих заброньованих працівників, чим надавала можливість вийти за встановлене право забронювати до 50% військовозобов’язаних. Це допомагало підприємствам бути стабільнішими у своїй роботі, адже спокій за половину військовозобов’язаних працівників не скасовує можливість мобілізувати іншу половину, яка теж важлива. Повернення цієї норми допоможе компаніям продовжувати здійснювати свою діяльність.

Є думки, що економічне бронювання допоможе вирішити питання підприємств, установ, організацій, які наразі не підпадають під визначені критерії. Однак питання риторичне: а чи дійсно український бізнес в умовах війни буде здатен, окрім забезпечення своєї роботи та допомоги Збройним Силам України, регулярно впродовж тривалого періоду платити суми, які наразі обговорюються? 

Безперечно запровадження економічного бронювання сприятиме поповненню державного бюджету, однак можливість його здійснення не буде доступною переважній більшості бізнесу і не зможе закрити його потреби у належному розмірі. Тому не варто забувати комплексно покращувати процедуру отримання критичної важливості та бронювання. 

Бронювання працівників через портал Дія

При запуску порталу Дія з’явився функціонал бронювання гіг-спеціалістів. При цьому правова підстава цього відсутня, адже вони не вважаються працівниками. 

Одні підприємства на свій страх подають у списки гіг-спеціалістів, інші ж утримуються і звертаються до нас за рекомендаціями що робити, щоб все відповідало закону, у чому ми допомагаємо. Водночас паралельно існує процес письмового подання списків запропонованих на бронювання, за результатами якого такі особи не підлягають бронюванню. Тому існує необхідність врегулювати це на законодавчому рівні. 

Також не роз’ясненим лишилось питання необхідності подання повідомлення до ТЦК та СП про бронювання, яке здійснено через портал Дія, як результат – кожен ТЦК та СП має власну думку з цього приводу. А також щодо подання звітності про кількість заброньованих працівників, яка була потрібна до початку функціонування можливості бронювати працівників у порталі Дія.

Іншим відкритим питанням лишається неможливість бронювання ФОПів, у тому числі тих, які мають мобілізаційні завдання, їх найманих працівників, які також виконують важливі функції для держави. Відповідно до даних Опендатаботу, кількість активних ФОПів в Україні перевищила 2 мільйони у вересні 2023 року, а на початку 2024 року було зафіксовано рекордну кількість нових відкриттів.

кількість активних ФОПів в Україні 2022 - 2023 рр.

Що робити, якщо проблеми не будуть усунені: як отримати бронювання?

Звертатися до військових юристів. Ми знаходимо альтернативні шляхи вирішення питань, щоб захистити бізнес від проблем, які спричиняють процедурні питання отримання статусу критично важливого підприємства та бронювання працівників. Під кожного клієнта нами розробляються індивідуальні стратегії, що забезпечує максимальну ефективність.

Висновки

Для забезпечення балансу між обов’язком перед державою та правами громадян необхідно постійно вдосконалювати законодавство. У мирний час це важливо, а під час війни ще важливіше, оскільки при зовнішній загрозі потрібно зміцнюватися зсередини.

При отриманні статусу критичної важливості та бронюванні у переважній більшості випадків виникають проблемні питання. Однак при зверненні до юристів представники підприємств, установ чи організацій отримують можливість сфокусуватися на стратегічних завданнях – своєму розвитку та зміцненні економіки країни.

22.8.2024
Кримінальне право та безпека бізнесу
Як підготуватись до обшуків та перевірок в бізнесі?
Читати
19.8.2024
Супровід бізнесу
Міжнародні гранти для бізнесу в 2024 році
Читати
22.8.2024
Військове право
Як забронювати працівника від мобілізації у 2024?
Читати
23.8.2024
Військове право
Як отримати статус критично важливого підприємства: коментар юриста
Читати
14.8.2024
Технології та інвестиції
Блокування Mercury «українських» рахунків – фінансовий моніторинг чи дискримінація?
Читати
16.8.2024
Супровід бізнесу
Медичний канабіс легалізовано – як отримати ліцензію на вирощування
Читати
3.7.2024
Юридичний бізнес
Juscutum увійшов у список NEXT 250 від Forbes Ukraine
Читати
16.6.2024
Технології та інвестиції
Ліцензування діяльності з віртуальними активами у світі
Читати