Криптовалюта в Україні є широко популярним фінансовим інструментом. Розвиток цифрових технологій і наростаюча поширеність віртуальних активів в Україні вимагає відповідного правового регулювання, особливо в аспекті оподаткування. Загалом, регулювання криптовалют має на меті не тільки забезпечити додаткові доходи до державного бюджету, а й створити умови для легальної та прозорої роботи з віртуальними активами. 

Графік траєкторії зростання кількості користувачів криптовалюти у мільйонах у світі.Джерело: Statista

Наразі існує 2 законопроєкти, які пропонують свої варіанти щодо регулювання Web3 індустрії і щодо оподаткування доходів отриманих від активностей з віртуальними активами:

Ключова різниця полягає в тому, що проєкт №10225 фокусується на інтеграції з європейським законодавством, тоді як №10225-1 зберігає більшість старих норм із попереднього законодавства, але надає менше захисту для користувачів і слабкіші механізми контролю.

Проте, поки жоден з законопроєктів не набув чинності. До операцій з віртуальними активами застосовуються актуальні правила оподаткування. Тож, у цьому матеріалі ми розглянемо, як в Україні оподатковуються доходи від торгівлі криптовалютами, які правила діють для фізичних та юридичних осіб, а також які виклики та перспективи існують у цій сфері.

Як оподатковуються доходи від криптовалют для фізичних осіб?

Фізичні особи, які отримують доходи від торгівлі криптовалютами, зобов'язані сплачувати податок на доходи фізичних осіб (ПДФО). Ставка ПДФО становить 18%, до того ж з таких доходів потрібно сплачувати військовий збір у розмірі 1.5%. Декларування доходів відбувається щорічно, при подачі податкової декларації.

Проте, зараз обов’язок по декларуванню доходів отриманих від продажу віртуальних активів покладається тільки на осіб, які мають статус державних службовців. Для інших фізичних осіб існує обов’язок подавати особисту річну податкову декларацію, але відсутні механізми контролю за своєчасним поданням таких декларацій.

Податкові зобов'язання юридичних осіб, які ведуть діяльність з криптовалютами

Юридичні особи в Україні, які ведуть діяльність з криптовалютами, підпадають під загальні правила оподаткування бізнесу. Це означає, що вони мають сплачувати податок на прибуток підприємств, який становить 18%, а також військовий збір і єдиний соціальний внесок. Важливою особливістю є те, що оподаткування прибутку від криптовалют має бути відділене від інших видів доходу і чітко відображене в бухгалтерському обліку. Як і для фізичних осіб, дохід від операцій з криптовалютами для цілей оподаткування вираховується після здійснення конвертації криптовалюти у інші фіатні валюти. За загальним правилом, податки мають нараховуватись на суму, яка є різницею між вартістю за яку криптовалюти купувалися та вартістю продажу цих криптовалют. Якщо різниця є позитивною (є прибуток) – на цю суму нараховується податок. Якщо ж після конвертації результат від’ємний, податок не нараховується через те, що така операція вважатиметься збитковою.

З точки зору ведення діяльності, пов’язаної з криптовалютами, важливо зазначити про наявні обмеження.

Зокрема, юридичні особи або фізичні особи-підприємці, які є платниками єдиного податку не можуть займатись активністю, пов’язаною з криптовалютами. Тут мається на увазі діяльність, яка може класифікуватись як економічна активність, наприклад, обмін криптовалют, випуск і управління криптовалютами.

Виклики та перспективи оподаткування криптовалют в Україні

Одним з основних викликів у регулюванні криптовалют в Україні є відсутність локального виділеного законодавства та відсутність єдиної міжнародної практики  регулювання криптовалют. Це створює складнощі для правозастосування та визначення податкових зобов'язань як для діяльності в межах території України, так і в рамках міжнародного бізнесу. 

Перспективи ж для криптовалют в Україні виглядають, в цілому, оптимістично. Держава активно працює над створенням більш прозорих та зрозумілих умов для інвесторів і користувачів криптовалют. Також Україна прагне стати одним із центрів криптоіндустрії у Східній Європі, що може стати реальністю за умови створення відповідного бізнес клімату для Web3 сфери.

Як Juscutum може допомогти вашому криптобізнесу?

Якщо ви шукаєте надійного партнера для правового супроводу криптобізнесу, Juscutum надає юридичні послуги для криптобізнесу. Ми допоможемо вам на кожному етапі розвитку вашого проєкту. Юристи спеціалізуються на складних юридичних питаннях, пов’язаних із криптовалютами та віртуальними активами, вони надають висококваліфіковані послуги, що допоможуть вам ефективно вести бізнес у рамках чинного законодавства. Серед ключових напрямків нашої діяльності:

  • Юридичне структурування криптопроєктів: Ми допомагаємо нашим клієнтам розробляти надійні та легальні бізнес-моделі для їх криптопроєктів. Враховуючи складність та швидкий розвиток цієї галузі, наші спеціалісти пропонують індивідуальні рішення, які відповідають останнім вимогам законодавства. Ми створюємо структури, що дозволяють мінімізувати ризики та максимально захистити ваш бізнес у криптосфері.
  • Системи оподаткування криптовалют: Наші експерти ретельно аналізують ваші криптооперації для створення ефективних податкових стратегій. Ми допоможемо уникнути податкових пасток та гарантуємо дотримання всіх актуальних вимог щодо оподаткування як для фізичних осіб, так і для бізнесу. Ви отримаєте повний супровід: від розрахунку податкового навантаження до підготовки звітності.

Чому варто обрати Juscutum для юридичного супроводу криптопроєктів?

  • Ми поєднуємо глибокі знання законодавства з розумінням технічних аспектів криптовалют.
  • Наша команда працює на перетині права і технологій, що дозволяє нам пропонувати інноваційні рішення для клієнтів.
  • Ми допомагаємо бізнесам орієнтуватися у складних правових умовах і забезпечуємо юридичну підтримку, що відповідає вашим індивідуальним потребам.

Звертайтесь до Juscutum, якщо ви прагнете легально і безпечно розвивати свій криптобізнес в Україні.


Використані джерела

  1. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо врегулювання обороту віртуальних активів в Україні 10225 від 07.11.2023, URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/2061102 
  2. Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо врегулювання обороту віртуальних активів в Україні 10225-1 від 17.11.2023, URL: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/2077337
  3. Податковий кодекс України, URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17#Text 

Вячеслав Златін,

юрист практики Технологій та інвестицій в Juscutum

30.9.2024
Військове право
Кримінальне право та безпека бізнесу
Як краще оновити військово-облікові дані?
Читати
30.9.2024
Вирішення спорів
Розірвання шлюбу, якщо один з подружжя за кордоном
Читати
30.9.2024
Технології та інвестиції
Податкове право
Поточне оподаткування доходів від криптовалют в Україні
Читати
22.8.2024
Кримінальне право та безпека бізнесу
Як підготуватись до обшуків та перевірок в бізнесі?
Читати
19.8.2024
Супровід бізнесу
Міжнародні гранти для бізнесу в 2024 році
Читати
22.8.2024
Військове право
Як забронювати працівника від мобілізації у 2024?
Читати
23.8.2024
Військове право
Як отримати статус критично важливого підприємства: коментар юриста
Читати
14.8.2024
Технології та інвестиції
Блокування Mercury «українських» рахунків – фінансовий моніторинг чи дискримінація?
Читати