Торговельна марка є актуальною та важливою у сучасному бізнес-середовищі, особливо зараз, зі зростом правової культури та обізнаності.

Підтвердженням цьому є статистичні дані навіть під час повномасштабної війни. Cтатистику за лютий 2024 року можна взяти тут.

Надходження заявок на об’єкти промислової власності за лютий 2024 року
Надходження заявок на об’єкти промислової власності за лютий 2024 року

Торговельна марка часто є ключовим активом для бізнесу. Її значення полягає не лише у тому, що вона стає символом вашого продукту чи послуг, але і у забезпеченні захисту вашого бізнесу, у тому числі від конкурентів. Однак, справжня цінність торговельної марки розкривається лише тоді, коли вона правильно зареєстрована та захищена від можливих порушень.

У цій статті ми надамо відповіді на всі ключові аспекти реєстрації торговельної марки, враховуючи як вона впливає на діяльність між конкурентами, забезпечує привабливість для інвесторів, створює фінансову вигідність та сприяє підвищенню репутації.

Що таке торговельна марка?

Відповідно до Закону України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” торговельна марка – це позначення, за яким товари і послуги одних осіб відрізняються від товарів і послуг інших осіб.

Тобто, торговельна марка – це  ідентифікатор вашої діяльності, те за чим вас будуть вирізняти з-поміж інших конкурентів. Це може бути назва вашої компанії або проєкту, фірмовий слоган, вигадані слова, фірмові зображення, псевдоніми (або ПІБ) відомих людей та інше.

Торговельна марка може бути наступних видів:

  • словесна (складається з букв, слів) – наприклад "Juscutum";
  • зображувальна (ілюстрація, картинка, графічні позначки) – наприклад, значок надкушеного яблука Apple;
ТМ Aroma Kava
Торговельна марка Apple

  • комбінована (коли поєднується і словесна частина, і зображувальна) – наприклад, ТМ Aroma Kava;
ТМ Aroma Kava

  • нетрадиційні види ТМ: обʼємна, звукова, нюхова та інші.

Що не підлягатиме реєстрації, як торговельна марка:

  • загальновживане слово/словосполучення (наприклад "техніка", у разі якщо не буде мати інших розрізняльних ознак);
  • слово, яке чітко описує вид діяльності для якого планується реєстрація ТМ (наприклад "магазин одягу", у разі якщо не буде мати інших розрізняльних ознак та буде реєструватись для продажу одягу під цією ТМ);
  • державні герби, прапори та інші державні символи (емблеми) або їх імітація (тут є уточнення – що це можливо у разі дозволу "компетентного органу", проте, станом на зараз такого органу прямо не передбачено, відповідно, механізм не до кінця регламентований);
  • офіційні назви інших держав (виключення назви "Україна");
  • емблеми, скорочені чи повні найменування міжнародних міжурядових організацій (наприклад "ООН");
  • офіційні контрольні, гарантійні та пробірні клейма, печатки; нагороди та інші відзнаки;
  • також у звʼязку з війною були заборонені в ТМ символи "Z" та "V " у торговельних марках, незалежно від контексту використання такої ТМ;
  • те, що суперечить публічному порядку, принципам гуманності та моралі і не може бути зареєстроване (пропагує війну, фашизм, національну та релігійну ворожнечу, зміну шляхом насильства конституційного ладу або територіальної цілісності України, зокрема, містить антидержавні, расистські лозунги, емблеми та найменування екстремістських організацій та іншого).

Навіщо потрібна торгова марка? 

Що дає реєстрація торгової марки:

  • Захист і доказова база. Реєстрація торговельної марки є обовʼязковою і автоматично не наділяє її "власника" правами, тому ми рекомендуємо не зволікати з цим процесом, поки хтось не закріпив за собою цю ТМ. Тобто, у разі наявної зареєстрованої ТМ це надає конкретні права та законні переваги у випадку порушення їх прав. Володіючи зареєстрованою маркою, ви маєте підставу для вимоги зупинення порушень та відшкодування завданих збитків. 
  • Розрізнення між конкурентами. Це дозволяє зберігати та розвивати унікальний ідентифікатор вашого бренду, забезпечуючи йому видимість на ринку та позиціонуючи його на користь вашої компанії.
  • Інвестори. Наявність зареєстрованої торговельної марки може робити ваш бізнес привабливішим для потенційних інвесторів. Інвестори більш схильні вкладати кошти в "бренд", який має чітко визначену та захищену ідентичність, оскільки це зменшує ризик конкуренції та можливих правових питань.
  • Актив, фінансова вигідність. Зареєстрована торговельна марка може слугувати активом, який можна включити до грошової оцінки компанії. Також це можливість заробляти на "здачі в користування" торгової марки, особливо це актуально для мережевого бізнесу.
  • Репутація. Реєстрація торговельної марки сприяє підвищенню довіри до вашого бізнесу серед споживачів. Це демонструє вашу відданість якості та інноваціям, а також може збільшити лояльність споживачів до вашого продукту або послуги.
  • Можливість отримання домену ".ua". Маючи зареєстровану торговельну марку, ви маєте можливість отримати однойменний домен у доменній зоні ".ua". Це може бути важливим для захисту вашого бренду в онлайн-середовищі та забезпечення його ідентифікації у віртуальному просторі.

Загалом, реєстрація торговельної марки є ключовим кроком для будь-якої компанії, яка прагне захистити свій бренд, створити конкурентні переваги та збільшити вартість свого бізнесу. Для юриста це важливий інструмент у захисті прав клієнта та підтримці його інтелектуальної власності.

Яка різниця між брендом і торговою маркою?

У законодавстві Україна не має поняття “бренд”. Проте, виходячи вже з досвіду роботи з творчими сферами, можемо зробити висновок, що бренд ширше поняття. 

Наприклад, "бренд бук" містить у собі не лише торговельну марку, а і загалом всю айдентику вашого бізнесу, туди може входити: обрані кольори,  використання спеціальних шрифтів, визначення місій та цінностей. 

Складовою "бренду" може бути торговельна марка у вигляді назви компанії, слогану, якогось персонажа, але це частина лиш загального "бренду".

Що таке пошук торговельної марки?

Ми вважаємо, що пошук торговельної марки є обов’язковим попереднім етапом перед подачею документів на реєстрацію ТМ. 

Рекомендуємо перевіряти не тільки по національним, а і міжнародним базам даним, особливо якщо плануєте масштабування.

Важливо розуміти, що не завжди відсутність ідентичної ТМ означає, що ваша ТМ не матиме "зауважень". Адже, вони можуть бути схожі частково або співзвучні (навіть попри різний правопис). Також можуть бути схожими, враховуючи сферу діяльності (класи), близькими до сплутування користувачами. Тому рекомендуємо довірити таку перевірку юристам.

Процедура реєстрації торгової марки

Для початку процедури реєстрації потрібно отримати від клієнта:

  • підписану довіреність (не нотаріальну, у простій формі), довіреність надає повноваження;
  • файл зображення вашої ТМ у форматі jpg., ширина зображення не має перевищувати 1300 пікселів, висота зображення не має перевищувати 800 пікселів.

Сама процедура реєстрації містить декілька етапів:

  1. Встановлення дати подачі документів (підтвердження, що документи прийняті).
  2. Формальна експертиза.
  3. Кваліфікаційна експертиза (на цьому етапі можуть бути додаткові питання, попередні відмови).
  4. Видача свідоцтва.

Звертаємо увагу, що національна реєстрація захищає ТМ лише на території України. Проте, національна заявка може бути розширена по Мадридській системі на інші країни, це можна зробити відразу після подачі документів на реєстрацію ТМ в Україні. Це спрощує масштабування вашого бізнесу та його захист на міжнародному рівні.

Вартість реєстрації торговельної марки в Україні

Якщо ми говоримо про вартість офіційних зборів для реєстрації торговельної марки в Україні, то вартість формується залежно від багатьох факторів, наприклад:

  • кількість обраних класів;
  • кількість заявників (власників ТМ);
  • кольорова ТМ чи чорно-біла.

Сума зборів починається від 4000 грн за 1 ТМ. Проте, в Україні діє знижка 25% на електронну подачу документів на реєстрацію ТМ, що дає змогу бути і екологічнішими, і отримати вигідні умови оплати.

Звертаємо увагу, що у разі включення до ТМ позначення (його частини), що відображає назву держави "Україна" (або її скорочення) – це вимагатиме додаткового збору у розмірі 24 000 гривень (а також додаткового етапу узгодження на державному рівні).

Також ви можете прорахувати самостійно суму збору за цим посиланням.

Державна організація «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій»
Державна організація «Український національний офіс інтелектуальної власності та інновацій»

Збір повинен бути сплачений протягом 2 місяців від дати подання документів. Цей строк можна продовжити, але не більше ніж на 6 місяців, якщо до його спливу буде подано відповідне клопотання та сплачено збір за його подання.

Не менш важливо, що по факту отримання рішення про видачу свідоцтва на ТМ – потрібно буде також оплатити збір та державне мито, суми з реквізитами для оплати вказані у рішенні.

Також звертаю увагу, що потрібно дуже уважно вводити реквізити для всіх платежів, тому що у разі помилки потрібно буде повторно проводити платіж та (за наявності бажання) оформлювати повернення невірно сплачених коштів.

Скільки торговельних марок можна зареєструвати?

Немає обмежень щодо кількості зареєстрованих ТМ (поданих на реєстрацію), ні на одну фізичну особу, ні на юридичну. Є вимога до наявності розрізняльних рис ТМ, тобто, це мають бути нові, відмінні вже від раніше зареєстрованих торговельних марок.

Є практика реєстрації словесних марок на різних мовах, у більшості українська та англійська. Це частіше роблять для того, щоб уникнути "викрадення" ТМ з мінімальними відмінностями від вже зареєстрованої.

Хто може подати заявку на реєстрацію торговельної марки в Україні?

Власниками ТМ може бути як фізична особа, так і юридична особа (компанія), у тому числі немає обмежень по громадянству або походженню.

Що таке класи Міжнародної класифікації товарів та послуг для реєстрації торговельної марки?

Міжнародна класифікація товарів та послуг для реєстрації торговельної марки (Ніццька класифікація) – це перелік видів діяльності (класів), у яких можна захистити свою ТМ. Тобто, при реєстрації ТМ – обовʼязково потрібно визначитись у яких класах ви хочете захистити свою ТМ. Обмежень за кількістю немає, проте, це буде впливати на розмір збору до сплати.

Відповідно, якщо ви зареєстрували ТМ для програмування (наприклад), то хтось інший може взяти це найменування для ТМ ресторанної діяльності (наприклад), оскільки це різні види діяльності.

Тому формулювання товарів і послуг повинні чітко ідентифікувати товар/послугу, виключаючи подвійне тлумачення, у тому числі бути сучасними та зрозумілими. Також задля зменшення уточнювальних запитів від експертів рекомендуємо деталізувати перелік товарів/послуг для подання документів на реєстрацію торговельної марки та уникати використання загальних, надто широких або невизначених формулювань, за можливості, зазначати актуальні назви товарів і послуг відповідно до чинної версії поточної редакції МКТП.

Так, звертайте увагу, що Міжнародна класифікація товарів та послуг для реєстрації торговельної марки має різні редакції, від 01 січня 2024 року Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ) запроваджена версія 2024 року у 12 редакції.

Класифікація містить 45 класів, а саме 34 щодо товарів і 11 щодо послуг, ознайомитись можна за наступним посиланням.

Які терміни реєстрації торговельної марки?

Орієнтовно 2 роки. Також існує скорочена процедура за додаткову оплату, проте, під час війни вона недоступна.

Проте, використовувати торговельну марку ви можете ще до завершення реєстрації.

Саме ж свідоцтво на зареєстровану торговельну марку діє протягом 10 років з можливістю його подальшого продовження знову на 10 років.

Торговельні марки зі складовою "Україна" (UA або їх імітацію, а також імітацією малого Державного Герба України)

Реєстрація таких ТМ можлива, проте, вимагає додаткової "уваги" та зборів (про що писалось вище). 

Для успішного проходження такої реєстрації потрібно отримати дозвіл відповідної комісії для такого варіанту ТМ у рамках діяльності конкретного субʼєкту ведення бізнесу (тобто, фізичним особам не видається взагалі, також не видається тим, на кого накладені санкції).

Дозвіл на використання в ТМ офіційної назви держави Україна (UA) надається за умови, що таке використання не суперечитиме публічному порядку, загальновизнаним принципам моралі, та за наявності хоча б одного з таких факторів:

  • товари та/або послуги, для яких заявлено торговельну марку, мають промислову, соціальну, освітню, наукову, культурну чи художню цінність, цінність для галузей економіки України;
  • заявник надає благодійну, гуманітарну допомогу у вигляді товарів та/або послуг, для яких заявлено торговельну марку;
  • заявник займає домінуюче положення на ринку України щодо товарів та/або послуг, для яких заявлено торговельну марку;
  • заявник здійснює зовнішньоекономічну діяльність та у своїй групі товарів та/або послуг зовнішньоекономічної діяльності займає домінуюче положення;
  • тривалість діяльності заявника на ринку України або світовому ринку щодо товарів та/або послуг, для яких заявлено торговельну марку, становить не менше ніж п’ять років.

Дозвіл на включення до зображення ТМ імітації малого Державного Герба України надається за умови, що це не суперечитиме публічному порядку і загальновизнаним принципам моралі, та за наявності хоча б двох з таких факторів:

  • товари та/або послуги, для яких заявлено торговельну марку, мають промислову, соціальну, освітню, наукову, культурну чи художню цінність, цінність для галузей економіки України;
  • заявник надає благодійну, гуманітарну допомогу у вигляді товарів та/або послуг, для яких заявлено торговельну марку;
  • заявник має визнану репутацію щодо таких товарів та/або послуг та здійснює заходи з просування позитивного іміджу України щодо таких товарів та/або послуг;
  • заявник займає домінуюче положення на ринку України щодо товарів та/або послуг, для яких заявлено торговельну марку;
  • заявник здійснює зовнішньоекономічну діяльність та у своїй групі товарів та/або послуг зовнішньоекономічної діяльності займає домінуюче положення;
  • тривалість діяльності заявника на ринку України та/або світовому ринку щодо заявлених товарів та/або послуг становить не менше ніж п’ять років.

Чи можна обійтись без реєстрації?

ТМ може обійти стандартну процедуру реєстрації завдяки процедурі "визнання добре відомою". Розгляд відбувається за участі Апеляційної палати або суду.

Що враховується при розгляді ТМ на отримання такого "статусу":

  • ступінь відомості чи визнання торговельної марки у відповідному секторі суспільства;
  • тривалість, обсяг та географічний район будь-якого використання торговельної марки;
  • тривалість, обсяг та географічний район будь-якого просування торговельної марки, включаючи рекламування чи оприлюднення та представлення на ярмарках чи виставках товарів та/або послуг, щодо яких торговельна марка застосовується;
  • тривалість та географічний район будь-яких реєстрацій та/або заявок на реєстрацію торговельної марки за умови, що торговельна марка використовується чи є визнаною;
  • свідчення успішного відстоювання прав на торговельну марку, зокрема територія, на якій торговельну марку визнано добре відомою компетентними органами;
  • цінність, що асоціюється з торговельною маркою.

Цією процедурою вже скористалось багато іменитих компанії, наприклад RedBull, Нова пошта, ТСН, Rozetka.

Відомі торговельні марки в Україні, та яким відмовлено у визнанні, 2020 рік

Додаткові можливості такого "статусу":

  • така ТМ охороняється не з дати видачі такого рішення, а з тієї дати, яку запитує власник ТМ;
  • така ТМ охороняється сфер якикористовується, так і для не споріднених сфер діяльності
  • відсутній строк дії такого рішення (при реєстрації ж свідоцтво видається на 10 років).

Висновок

Звісно, що процес перевірки, підготовки та подачі документів на реєстрацію ТМ краще доручити юристам. Проте, для бізнесу важливо мати розуміння чому це важливо, у чому цінність такого активу як ТМ, власне для цього і написана ця стаття. Реєстрація торговельної марки надає бізнесу юридичний захист від порушень інтелектуальної власності. Отже, розуміння та вчасна реєстрація торговельної марки є важливими для забезпечення правового захисту, а також для забезпечення його успішного розвитку та стійкості на ринку.

Юлія Рябець,

юристка практики Супроводу бізнесу в Juscutum

3.7.2024
Юридичний бізнес
Juscutum увійшов у список NEXT 250 від Forbes Ukraine
Читати
16.6.2024
Технології та інвестиції
Ліцензування діяльності з віртуальними активами у світі
Читати
13.6.2024
Інтелектуальна власність
Як зареєструвати торговельну марку в Україні?
Читати
5.6.2024
Податкове право
Податкові перевірки в 2024 році
Читати
31.5.2024
Військове право
Супровід перевірок військового обліку на підприємстві
Читати
24.5.2024
Технології та інвестиції
«Історичний» законопроєкт FIT21: як регулюватимуть криптовалюти в США?
Читати
12.4.2024
Юридичний бізнес
Juscutum – переможець премії Ukrainian Fintech Awards 2024
Читати
8.4.2024
Технології та інвестиції
Як стартапу відкрити двері до інвестицій? Ключові тези заходу від Juscutum і Toloka.vc
Читати
5.4.2024
Кримінальне право та безпека бізнесу
Реклама азартних ігор в Україні: обмеження, реалії та виклики законодавства
Читати
8.2.2024
Податкове право
Власникам КІК приготуватися: термін подання звітності наближається.
Читати
26.1.2024
Юридичний бізнес
Лідери Juscutum увійшли до ТОП-100 юристів України 2023
Читати
25.1.2024
Юридичний бізнес
Артем Афян увійшов до переліку найкращих юристів світу за версією рейтингу Who’s Who Legal: Data 2024
Читати
16.1.2024
Юридичний бізнес
Juscutum приєднався до Глобального договору ООН в Україні
Читати
21.12.2023
Технології та інвестиції
Приватна пропозиція токенів: юридичний погляд
Читати
14.12.2023
Технології та інвестиції
Штучний Інтелект та авторське право: що врахувати юристу?
Читати
14.12.2023
Супровід бізнесу
Ризики для бізнесу за недотримання санкційного законодавства в Україні
Читати
13.12.2023
Кримінальне право та безпека бізнесу
Як захиститися від викрадення криптовалют: поради від Juscutum
Читати
6.12.2023
Вирішення спорів
Агробізнес
Пом'якшення валютних обмежень: 5 змін від НБУ
Читати
5.12.2023
Вирішення спорів
Агробізнес
Блокада кордону: горять терміни валютних розрахунків бізнесу
Читати
12.1.2024
Технології та інвестиції
Благодійність і крипта в реаліях українського права
Читати
4.12.2023
Технології та інвестиції
Сфера IT та Інтелектуальна Власність: правові аспекти договорів з іноземними замовниками
Читати
1.12.2023
Технології та інвестиції
Відкритий банкінг (Open Banking): революційна трансформація міжнародного та українського банківського сектору
Читати
1.12.2023
Супровід бізнесу
Вестінг: інноваційний інструмент інвестування для працівників та власників бізнесу
Читати
28.11.2023
Кримінальне право та безпека бізнесу
Криптовалюта та приватність: як віднайти баланс між анонімністю та регулюванням?
Читати
27.11.2023
Супровід бізнесу
Як нові правила та вимоги до ІТ-платформ у ЄС вплинуть на Україну
Читати
27.11.2023
Технології та інвестиції
Гарантія походження як ключовий інструмент розвитку «зеленої» енергетики та залучення інвестицій в Україну
Читати
27.11.2023
Технології та інвестиції
Основні тренди зеленої енергетики 2023 року: фокус ЄС та виклики для України
Читати
20.11.2023
Технології та інвестиції
Кваліфікований електронний підпис в ЄС: нові можливості для українського бізнесу
Читати
15.11.2023
Вирішення спорів
Коригування митної вартості. Як бізнесу відстояти свої інтереси
Читати
8.11.2023
Інновації
Технології та інвестиції
Юридичний бізнес
Juscutum відкриває першу в Україні практику АІ
Читати
2.11.2023
Супровід бізнесу
Гуманітарна допомога: правила ввезення зміняться з 1 грудня 2023 року
Читати
27.10.2023
Бухгалтерський супровід
Контрольовані іноземні компанії: чому важливо подати повідомлення у ДПС
Читати
23.10.2023
Кримінальне право та безпека бізнесу
Публічні закупівлі в Україні під час війни: корупція, ризики та шляхи подолання
Читати
18.10.2023
Технології та інвестиції
Juscutum консультує Європейську комісію з цінних паперів (ESMA) щодо нового регулювання діяльності криптоактивів (MiCA) в ЄС
Читати
12.10.2023
Супровід бізнесу
Податкове право
ПОДАТКОВЕ РЕЗИДЕНТСТВО. УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ, АБО ЯК ЗАКОННО ОФОРМИТИ СВОЄ ПРОЖИВАННЯ ЗА КОРДОНОМ
Читати
11.10.2023
Супровід бізнесу
Інтелектуальна власність
Що варто знати кожному митцю про авторське право?
Читати
11.10.2023
Кримінальне право та безпека бізнесу
Вебкам-моделінг: правове регулювання в Україні
Читати
9.10.2023
Кримінальне право та безпека бізнесу
Роль фінансового аналізу в роботі правоохоронців та дії захисту
Читати
9.10.2023
Технології та інвестиції
Series LLC: що це і чому це використовується для криптобізнесу
Читати
9.10.2023
Технології та інвестиції
Privacy by default
Читати
9.10.2023
Технології та інвестиції
Податкове право
ОПОДАТКУВАННЯ УКРАЇНЦІВ ЗА КОРДОНОМ І В УКРАЇНІ
Читати
26.4.2023
Податкове право
Податок PIT в Польщі: як декларувати та сплачувати податки українським біженцям
Читати
18.9.2023
Податкове право
Супровід бізнесу
Дія City
Чому ІТ-компанії обирають «Дія.City»: переваги для бізнесу та айтівців
Читати
15.9.2023
Технології та інвестиції
Інновації
Military-tech в Україні: як розвивається напрям та які юридичні нюанси для стартапів
Читати
5.9.2023
Супровід бізнесу
Що зміниться для інтернет-магазинів на ринку після прийняття нового закону
Читати
1.9.2023
Юридичний бізнес
Реанімація продуктивності: коли варто боротися за відновлення ентузіазму у співробітників
Читати
29.8.2023
Супровід бізнесу
Стандарти GRI та український бізнес
Читати
28.8.2023
Супровід бізнесу
Масові скорочення IT-працівників: що потрібно врахувати роботодавцю, аби не порушити українське законодавство
Читати
28.8.2023
Супровід бізнесу
Чому бізнесу важливо захищати персональні дані клієнтів
Читати
22.8.2023
Інтелектуальна власність
Супровід бізнесу
Дія City
Угода про неконкуренцію Або чи має NON-COMPETE AGREEMENT (NCA) право на життя в Україні?
Читати
10.8.2023
Технології та інвестиції
Легалізація канабісу в Україні: погляд з міжнародної точки зору
Читати
8.8.2023
Технології та інвестиції
Валютні обмеження НБУ: чи змінилося щось для українського бізнесу?
Читати
7.8.2023
Технології та інвестиції
Податкове право
Бізнес у Польщі: які інвестиційні зони доступні українським компаніям
Читати
2.8.2023
Податкове право
CRS по-європейськи або Що українці мають знати про DAC
Читати
10.7.2023
Супровід бізнесу
Автомобіль для ЗСУ: на що звернути увагу при ввезенні та оформленні
Читати
30.9.2021
Юридичний бізнес
Той, хто вижив у юрcвіті: 4 стадії побудови бізнесу, які витримає не кожен юрист
Читати
3.11.2021
Юридичний бізнес
Шукають «єдинорогів на роликах», які вміють робити все
Читати
9.9.2021
Юридичний бізнес
РОБОТА НА РЕЗУЛЬТАТ
Читати
29.12.2021
Дія City
Супровід бізнесу
Якими будуть податки «Дія City» для компаній та стартапів: детальний аналіз у цифрах
Читати
16.12.2021
Дія City
Супровід бізнесу
ДІЯ.СІТІ. ЗМІНИ ДО ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ
Читати
5.10.2021
Дія City
Супровід бізнесу
«Дія City» в дії
Читати
4.7.2023
Технології та інвестиції
Кібератака: як бізнесу не постраждати двічі
Читати
Технології та інвестиції
Залучення інвестицій для стартапів
Читати
26.6.2023
Агробізнес
Боротьба за переважне право
Читати
23.6.2023
Сімейне право
Технології та інвестиції
Сімейні мелодрами: як розділити біткойни під час розлучення
Читати
Супровід бізнесу
Ліквідувати КРАІЛ: чи збільшить це надходження до бюджету
Читати
19.6.2023
Супровід бізнесу
Айтівці аутсорсери можуть розслабитися?
Читати
16.6.2023
Технології та інвестиції
Легалізація криптовалют в Україні: чого чекати власникам крипто активів вже з осені?
Читати
30.5.2023
Кримінальне право та безпека бізнесу
Закон та практика. Юридичний огляд мобілізації
Читати
17.5.2023
Технології та інвестиції
Як працює Комісія з цінних паперів і бірж США та чи варто її боятися криптоплатформам
Читати
15.5.2023
Агробізнес
Аграріїв нарешті звільнили від податків на окуповані, заміновані чи забруднені землі
Читати
15.5.2023
Вирішення спорів
Як буде відбуватися продаж конфіскованого майна рф
Читати
5.5.2023
Кримінальне право та безпека бізнесу
Труханов під вартою. Яка судова перспектива у резонансній справі мера Одеси
Читати
5.5.2023
Технології та інвестиції
Регулювання електронної комерції у Великобританії
Читати
27.4.2023
Юридичний бізнес
Що там у адвокатів: як Juscutum працює під час війни
Читати
27.4.2023
Інновації
Роботи-юристи — вже реальність, але юридичний світ чинить останній опір
Читати
25.4.2023
Технології та інвестиції
Інновації
Метавсесвіт: проблеми правового регулювання процесів
Читати
21.4.2023
Супровід бізнесу
Технології та інвестиції
Цифрова марка: правила застосування віртуального активу потребують удосконалення
Читати
19.4.2023
Кримінальне право та безпека бізнесу
Маєте справу з бюджетними грошима? Терміново готуйтеся до перевірок
Читати
14.4.2023
Технології та інвестиції
На прикладі Binance. Чи безпечно використовувати криптобіржі в Україні?
Читати
4.4.2023
Вирішення спорів
Чому треба перевіряти лоти перед участю в аукціоні?
Читати
4.4.2023
Технології та інвестиції
Швейцарія стала світовим центром блокчейн проектів
Читати
31.3.2023
Банкрутство
Солідарна відповідальність керівника
Читати
27.3.2023
Супровід бізнесу
Електронний документообіг в умовах війни
Читати
21.3.2023
Супровід бізнесу
Технології та інвестиції
Чи можлива виплата заробітної плати або винагороди у криптовалюті?
Читати
20.3.2023
Технології та інвестиції
Супровід бізнесу
Мінцифра і Juscutum підписали меморандум про співпрацю
Читати
17.3.2023
Супровід бізнесу
Що буде з Parimatch? Розбираємо наслідки санкцій
Читати
16.3.2023
Технології та інвестиції
Криптоіндустрії США загрожує крах?
Читати
15.3.2023
Супровід бізнесу
ВІДКЛИКАННЯ БАНКІВСЬКОЇ ЛІЦЕНЗІЇ ТА ЛІКВІДАЦІЯ ПАТ «АЙБОКС БАНК»
Читати
10.3.2023
Технології та інвестиції
Чому Біткоїн працює як треба, а український закон – ні? Розбір.
Читати
7.3.2023
Юридичний бізнес
"Юридичний Рамштайн": конференція United for Justice відбулася у Львові
Читати
23.2.2023
Технології та інвестиції
Маніпуляції ринком або як протоколи DeFi втратили майже 386 млн$
Читати
13.2.2023
Інновації
Штучний інтелект в юриспруденції: очікується стрімке зростання
Читати
9.2.2023
Супровід бізнесу
Попереджені – озброєні: правила військового обліку на підприємстві зазнали змін
Читати
7.2.2023
Технології та інвестиції
Плануєте випустити токени? Як не підпасти під законодавство про цінні папери
Читати
20.1.2023
Вирішення спорів
Створення трибуналу щодо вторгнення рф в Україну
Читати
17.1.2023
Технології та інвестиції
EU Digital Markets Act та Digital Services Act — Нові можливості та вимоги
Читати
10.1.2023
Бухгалтерський супровід
Податкове право
Постачання програмного забезпечення з ПДВ в 2023 році
Читати
10.1.2023
Кримінальне право та безпека бізнесу
Бухгалтерський супровід
Чому ваші криптоактиви можуть заблокувати та як можна запобігти цьому
Читати
10.1.2023
Сімейне право
Партнерський договір для ЛГБТ-пар – альтернатива шлюбу. Як він працює
Читати