Обвал біткоїна похитнув віру в криптовалюту. Невже віртуальні активи все ж втратять свою актуальність?



Криптовалюта, вона ж — віртуальні активи, в нашій державі вже не перший рік функціонує в «сірій» зоні. Щоденний оборот криптовалюти в Україні становить еквівалент близько 1 млрд гривень, така сума проходить поза законодавчим регулюванням та оподаткуванням, що, звісно ж, не могло довго залишатися поза увагою законодавця. Як результат, Верховна Рада прийняла у вересні 2021 року ЗУ «Про віртуальні активи», однак він отримав вето Президента та повернутий на доопрацювання із правками останнього. Закон мав як позитивні, так і скептичні відгуки правників, але у цій публікації я хочу більше зосередитися на практичних аспектах функціонування криптовалюти в Україні й описати «живі» справи, в яких вона фігурує.

Специфіка роботи у такій категорії справ полягає в тому, що правники, аналогічно як і правоохоронці та суди, працюють на цьому юридичному полі без «лопати», тобто без законодавчого регулювання. Натомість самотужки майструють інструменти хто на що гаразд.

Тому виникає низка запитань: чи зміниться ситуація після прийняття Закону, кому вигідна легалізація криптовалюти, а хто залишиться у тіні?

Недоторканість віртуальних активівКриптовалюта є абсолютно прозорою, перегляд усіх транзакцій доступний усім користувачам мережі Інтернет, для цього потрібно ввести реквізити транзакції на одній із таких пошукових систем, як blockchair.com. Буде відображено дату, суму, хеш транзакції відправника та отримувача (аналог банківського рахунку). Що дізнатися значно важче, так це хто стоїть за цією транзакцією.

Віртуальні активи за своєю суттю дають більше свободи в їх володінні та розпорядженні. До нас звертався клієнт, який покинув свою країну через переслідування його правоохоронцями. Довелося залишити абсолютно усе своє майно, яке включало нерухомість, вантажні автомобілі, кошти на банківських рахунках та інше. Єдине, за що клієнт не бентежився — це за криптовалюту, вона була під повним його контролем у будь-якій точці світу, конвертувати її в потрібну валюту також нескладно.

Така свобода віртуальних активів — це одна з переваг, що не дозволила їй досі луснути, як мильній бульбашці, що пророчили криптовалюті усі скептики.

Темна сторона криптовалюти

Бейсбольну биту можна використовувати як для гри, так і задля помсти сусіду, який гучно увімкнув музику. Так само і віртуальні активи завдяки своїй конфіденційності і транскордонності доволі часто слугують інструментом для оплати товарів, обіг яких заборонений в Україні, предметом неправомірної вигоди, міжнародних транзакцій поза митним, фінансовим і податковим контролем.

До нас надходило чимало звернень від клієнтів, які постраждали від вимагання, шахрайства та втратили великі суми саме у вигляді віртуальних активів. Найголовніше в цих справах — оперативне реагування, потрібно якомога швидше «піймати» криптовалюту та не допустити її подальші транзакції і розпилення.

Також за допомогою криптовалюти на відомому своєю специфічною підбіркою товарів майданчику Darknet можна придбати від книги «22 способи вбити людину голими руками» до нового паспорта на будь-яке ім’я.

Ця темна сторона також є привабливим аспектом криптовалюти, з яким не захотять розпрощатися.

Поряд із криптовалютою завжди «ходить» майнинг

Майнинг — діяльність з підтримки розподіленої платформи і створення нових блоків з можливістю отримати винагороду у формі емітованої валюти і комісійних зборів у різних криптовалютах. Транзакції із криптовалютою обробляються саме майнерами, за що останні отримують винагороду. При здійснення транзакції криптовалюти можна встановити її пріоритет і залежно від потреби у швидкій її обробці вартість комісії Miner Fee може зростати.

Певний період часу Україна була досить привабливим майданчиком для встановлення майнингових ферм. Майнили і в домівках на невеликих потужностях, і в спеціально обладнаних складах на обладнанні із сотнями комплектуючих. Правоохоронні органи досить різко реагують на такий бізнес, часто зустрічаються гучні новини із заголовками «Нацполіція накрила чергову майнингову ферму». Сам майнинг не заборонений, але кримінальні провадження із правовими кваліфікаціями за викрадення електричної електроенергії — чудовий привід для проведення обшуку та вилучення дороговартісної техніки.

Нас часто запитують, чи можна і законно відкрити ферму та великими літерами написати: «Майнинг», ми відповідаємо, що із законодавчого погляду — так, але ми б не радили, оскільки це слово має магічну властивість притягувати правоохоронців. Структурування такого бізнесу — досить кропітка і масштабна робота.
Тісний зв’язок майнингу та криптовалюти — ще один аспект, чому віртуальні активи досі залишаються актуальними.

Точно спрогнозувати долю віртуальних активів в Україні, а тим більше у світі — неможливо, але ствердно можна сказати, що людство вже давно сформувало запит на отримання такої свободи для своїх фінансів, при цьому приймаючи усі мінуси та ризики криптовалюти.
Нам, правникам, безумовно, потрібно тримати ніс за вітром і бути готовими до потоку запитів від клієнтів, особливо з прийняттям ЗУ «Про віртуальні активи».

Джерело: Асоціація Правників України

22.8.2024
Кримінальне право та безпека бізнесу
Як підготуватись до обшуків та перевірок в бізнесі?
Читати
19.8.2024
Супровід бізнесу
Міжнародні гранти для бізнесу в 2024 році
Читати
22.8.2024
Військове право
Як забронювати працівника від мобілізації у 2024?
Читати
23.8.2024
Військове право
Як отримати статус критично важливого підприємства: коментар юриста
Читати
14.8.2024
Технології та інвестиції
Блокування Mercury «українських» рахунків – фінансовий моніторинг чи дискримінація?
Читати
16.8.2024
Супровід бізнесу
Медичний канабіс легалізовано – як отримати ліцензію на вирощування
Читати
3.7.2024
Юридичний бізнес
Juscutum увійшов у список NEXT 250 від Forbes Ukraine
Читати
16.6.2024
Технології та інвестиції
Ліцензування діяльності з віртуальними активами у світі
Читати