Розірвання шлюбу – це завжди непростий та стресовий процес, який ускладнюється, коли один із подружжя перебуває за кордоном. У сучасних умовах, коли мільйони українців вимушено залишили свої домівки через війну, такі випадки набувають особливої актуальності, адже війна розлучає сімʼї, змушуючи людей влаштовувати життя в інших країнах.

У першому півріччі 2024 року в Україні розірвали свої стосунки у півтора раза більше пар, ніж за аналогічний період торік, повідомили в «Опендатаботі»

Розірвання шлюбу в таких умовах викликає безліч питань: як розірвати шлюб, коли один із подружжя перебуває за кордоном? У який спосіб це зробити? Які документи необхідні? Чи варто залучати сімейного адвоката для вирішення таких питань? У цій статті ми дамо відповіді на всі питання та розглянемо основні правові аспекти розірвання шлюбу в умовах, коли один із подружжя перебуває за кордоном.

Розірвання шлюбу за участі подружжя, де один з них перебуває за кордоном відбувається через органи державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦС), або ж у судовому порядку. 

РАЦС: розірвання шлюбу, якщо один з подружжя за кордоном

Якщо ми говоримо про розірвання шлюбу через РАЦС, то це можливо, якщо обоє з подружжя згодні на розірвання шлюбу та не мають спільних неповнолітніх дітей. Процес розірвання шлюбу через РАЦС є доволі простим та швидким у порівнянні з судовим процесом розлучення.

Для розірвання шлюбу необхідно звернутися до відділу РАЦС за місцем реєстрації одного з подружжя із заявою про розірвання шлюбу. У разі перебування одного з подружжя за кордоном, і за відсутності можливості подати документи особисто, це може зробити другий із подружжя за наявності нотаріально посвідченої заяви про розірвання шлюбу або ж заяви, яка прирівнюється до нотаріально посвідченої (наприклад, заяви, засвідченої в консульських установах України).

Зокрема, для розірвання шлюбу необхідні документи:

  • Паспорт громадянина України;
  • Нотаріально посвідчена заява про розірвання шлюбу (або ж заява, яка прирівнюється до нотаріально посвідченої);
  • Свідоцтво про шлюб;
  • Квитанція про сплату державного мита (у розмірі 0,5 неоподаткованого мінімуму доходів громадян, який у 2024 році становить 8 грн. 50 коп.).

Державна реєстрація розірвання шлюбу проводиться через 1 місяць від дня подання заяви у разі, якщо вона не була відкликана протягом цього часу, і у результаті – видається свідоцтво про розірвання шлюбу, яке можна отримати через свого уповноваженого представника (за довіреністю).

Розірвання шлюбу в судовому порядку, якщо дружина або чоловік за кордоном

Якщо один із подружжя не згоден на розірвання шлюбу, або подружжя має неповнолітніх дітей, то розірвати шлюб можливо тільки у судовому порядку. Потрібно розуміти, що процес розірвання шлюбу через суд буде довшим, враховуючи завантаження судів, та дорожчим, якщо порівнювати із розірванням шлюбу через РАЦС.

Розірвати шлюб можливо у позовному провадженні та в окремому провадженні за спільною заявою подружжя, яке має дітей.

Позовне провадження:

У порядку позовного провадження, зазвичай, розглядаються справи, де один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу. У такому випадку, необхідно звернутися до суду з позовною заявою про розірвання шлюбу, як правило, за зареєстрованим місцем проживання Відповідача в Україні.

Документи, які додаються до позовної заяви:

  • Платіжне доручення про сплату судового збору (станом на 2024 рік, розмір судового збору за подання позовної заяви про розірвання шлюбу становить 1211,20 грн);
  • Копія паспорта та ідентифікаційного коду;
  • Копія свідоцтва про шлюб;
  • Копія свідоцтва про народження дитини/дітей (якщо звертається подружжя, яке має дітей);
  • Інші документи, які б підтверджували обставини справи. 

Справи про розірвання шлюбу можуть розглядатися як у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін, так і у порядку загального позовного провадження з призначенням судових засідань, у яких можна брати участь за допомогою системи відеоконференц-звʼязку (ВКЗ). Для участі з використанням ВКЗ потрібно не пізніше, ніж за пʼять днів до судового засідання, подати відповідне клопотання.

За результатами розгляду справи, суд приймає рішення про розірвання шлюбу. Шлюб припиняється, коли таке рішення набирає законної сили, тобто через 30 днів (у разі, якщо його не буде оскаржено до суду апеляційної інстанції). 

Окреме провадження:

Розгляд справи у порядку окремого провадження відбувається за спільною заявою подружжя, яке має дітей. Тут обовʼязкова наявність згоди кожного з подружжя щодо розірвання шлюбу. 

Ч. 1 ст. 109 Сімейного кодексу України передбачено, що подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей. Такий договір має бути нотаріально посвідчено.  

Отже, документи, які додаються до спільної заяви подружжя про розірвання шлюбу:

  • Копія паспорта та ідентифікаційного коду кожного з подружжя;
  • Копія свідоцтва про шлюб;
  • Копія свідоцтва про народження дитини/дітей;
  • Нотаріально посвідчений договір, яким урегульовано місце проживання дітей, умови їх виховання та утримання;
  • Квитанція про сплату судового збору (станом на 2024 рік, розмір судового збору за подання спільної заяви про розірвання шлюбу подружжя, яке має дітей становить 605 грн. 60 коп.).

У порядку окремого провадження справа розглядається значно швидше, ніж у порядку позовного провадження. Зокрема, суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу 1 місяця від дня подання заяви.

Переваги звернення до сімейних адвокатів Juscutum

Варто зауважити, що для полегшення процесу розірвання шлюбу можна звернутися до сімейних адвокатів Juscutum, адже це має ряд переваг. Перш за все, кваліфіковані юристи Juscutum, маючи глибокі знання сімейного права, пропонують найбільш ефективний спосіб розірвання шлюбу, враховуючи конкретні обставини. Це значно спрощує процес, дозволяє уникнути зайвих затримок та додаткових витрат. Зокрема, наші фахівці допоможуть правильно оформити всі документи, необхідні для розірвання шлюбу, мінімізуючи ризик відмови у розгляді справи через неправильне оформлення або їх недостатність.

Сімейні адвокати Juscutum можуть представляти інтереси клієнта в суді без його особистої присутності, що особливо важливо, коли клієнт перебуває за кордоном. Ми самостійно отримуємо документи, оформлюємо їх, подаємо до суду та беремо участь у судових засіданнях. Це дозволяє клієнту уникнути бюрократичних процесів і зосередитися на особистих справах. Залучення юристів Juscutum гарантує ефективний та швидкий процес розірвання шлюбу, навіть за кордоном.

Як розлучитись перебуваючи за кордоном: подача документів

Перебуваючи за кордоном, особа може  самостійно подати документи, скориставшись системою Електронного суду. Такий спосіб є максимально зручним та не потребує особистої присутності у суді. 

Для цього потрібно зареєструватися на сайті Електронного суду, авторизуватися за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП), обрати форму для подання позовної заяви про розірвання шлюбу та заповнити її, завантажити додатки до позовної заяви, оплатити судовий збір і підписати документи за допомогою ЕЦП. 

Після цього статус заяви можна буде відслідковувати безпосередньо в системі. Туди ж будуть надходити ухвали, заяви, клопотання та інші процесуальні документи.

Загалом, розірвання шлюбу через суд потребує уважного дотримання передбаченої процедури та законодавчих вимог. Однак, завжди можна звернутися за допомогою до сімейного адвоката, який здійснить комплексний супровід процесу розлучення.

Використані джерела

  1. Сімейний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text 
  2. Закон України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2398-17#Text 
  3. Декрет КМУ «Про державне мито» https://tax.gov.ua/arhiv/podatkova-baza-do-nabrannya-chinnosti-podatkovim-kodeksom/baza-podatkovih-rozyasnen/zagalnoderjavni-obovyazkovi-plateji-/derjavne-mito/normativno-pravovi-akti/61584.html 
  4. Цивільний процесуальний кодекс України https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text 

Людмила Вербова,

юристка практики Вирішення спорів в Juscutum

30.9.2024
Військове право
Кримінальне право та безпека бізнесу
Як краще оновити військово-облікові дані?
Читати
30.9.2024
Вирішення спорів
Розірвання шлюбу, якщо один з подружжя за кордоном
Читати
30.9.2024
Технології та інвестиції
Податкове право
Поточне оподаткування доходів від криптовалют в Україні
Читати
22.8.2024
Кримінальне право та безпека бізнесу
Як підготуватись до обшуків та перевірок в бізнесі?
Читати
19.8.2024
Супровід бізнесу
Міжнародні гранти для бізнесу в 2024 році
Читати
22.8.2024
Військове право
Як забронювати працівника від мобілізації у 2024?
Читати
23.8.2024
Військове право
Як отримати статус критично важливого підприємства: коментар юриста
Читати
14.8.2024
Технології та інвестиції
Блокування Mercury «українських» рахунків – фінансовий моніторинг чи дискримінація?
Читати