Багато в чому діяльність криптобірж в Україні залишається у «сірій зоні» і не охоплюється режимом регулювання обігу коштів, електронних грошей та використання платіжних засобів, валютним законодавством.

Для легалізації криптобірж 17 лютого 2022 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про віртуальні активи», який був підписаний президентом 15 березня 2022 року. Це дозволить «в білу» працювати іноземним та українським криптобіржам. Крім того, банки відкриватимуть рахунки для криптокомпаній, а українці зможуть захистити свої заощадження.

Криптобіржі будуть зобов’язані діяти як підзвітні особи згідно з українським законодавством у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, тобто збирати, оцінювати та перевіряти інформацію щодо суб'єктів, які здійснюють переказ/обмін віртуальних активів.

Але закон набере чинності після прийняття змін до Податкового кодексу України, що стосуватимуться оподаткування операцій з віртуальними активами.

Чи законно користуватись криптобіржами в Україні зараз?

Незважаючи на відсутність правової бази здійснення своєї діяльності, криптобіржі все ж працюють в України.

Візьмемо за приклад для аналізу одну з найпопулярніших платформ віртуальних активів — Binance.

Наразі Binance має велику кількість ліцензій, реєстрацій та дозволів в Європі, Близькому Сході, Азійсько-Тихоокеанському регіоні, Північній Америці та Африці для здійснення діяльності VASP (Virtual Asset Service Provider).

Binance не надає свої послуги та не відкриває рахунки для фізичних осіб-резидентів, юридичних осіб-резидентів, або тим, хто веде бізнес в таких юрисдикціях (або територіях), як: США, Онтаріо (Канада), Куба, Крим, Іран, Сирія, Північна Корея, Малайзія та Куба.

Відповідно на території України, окрім півострова Крим, Binance здійснює свою діяльність.

За відсутності прямих заборон та санкцій в правовому полі України, використовувати Binance або інші криптобіржі цілком легально.

Та чи безпечно?

Усе ж той Binance, а саме гаманець на створеному обліковому записі — є кастодіальним. Це означає, що Binance зберігає та управляє приватними ключами від імені власника рахунку. Іншими словами, платформа має повний контроль над вашою криптовалютою.

Відповідно у разі, якщо Binance збанкрутує або стане об’єктом хакерської атаки існує велика ймовірність втрати усієї криптовалюти на рахунку. Також правоохоронні органи матимуть можливість заморозити ваші кошти, якщо ви будете підозрюватись у незаконному заволодінні цими коштами.

З іншої сторони, за звичайних обставин, користувачі не ризикують втратити свої приватні ключі або фрази відновлення, оскільки платформа має доступ до них. Більше того, обліковий запис завжди можливо буде відновити, навіть якщо пароль було втрачено.

Важливо пам’ятати, що діяльність, пов’язана з операціями купівлі, продажу, обміну та конвертації у криптовалюту, несе велику кількість інших технічних, правових та безпекових ризиків (у тому числі щодо P2P транзакцій, про що вказано нижче).

Усі, хто здійснює операції з криптовалютою, мають усвідомлювати, що здійснюють такі операції на власний розсуд та відповідальність.

Наявні обмеження

Національний Банк України 02.03.2023 оприлюднив постанову № 14 «Про внесення поправок до деяких нормативно-правових актів НБУ щодо авторизації діяльності операторів фінансових платіжних послуг».

Було внесено зміни до порядку авторизації діяльності операторів фінансових платіжних послуг і встановлено додаткові вимоги щодо ділової репутації, технічних умов ведення діяльності, відсутності порушень тощо.

Це призвело до того, що банки та фінкомпанії перестали здійснювати високоризикові транзакції, до яких відносяться операції, пов'язані з гемблінгом, беттингом та криптовалютами. Це пов'язано з посиленою боротьбою з нелегальним гемблінгом, а саме з тим, що криптобіржі з фінкомпаніями та банками обслуговували сферу азартних ігор, а після міскодингу зараховані кошти частіше за все переводили у крипту та виводили за кордон, щоб заплутати сліди.

Відтепер операції з обміну фіатних коштів на криптовалюту, а також виведення криптовалюти в традиційні гроші, не проходять рамки фінансового моніторингу.

*Слід зазначити, що це ніяк не вплинуло на можливість користувачів здійснювати перекази в криптовалюті на інші гаманці.

Єдиним варіантом поповнення та виведення коштів з криптобірж, у тому числі і Binance, залишився спосіб peer-to-peer (P2P), що дозволяє покупцям і продавцям самостійно встановлювати ціни, обирати торгових партнерів і вирішувати, коли укладати угоди.

P2P транзакції залишаються достатньо ризиковими через підроблені докази оплати, шахрайство з поверненням платежів, помилкові перекази, атаки «man-in-the-middle», шахрайство з тріангуляцією та фішинг.

У свою чергу, Binance має низку запобіжних заходів для захисту користувачів та їхніх коштів під час проведення Р2Р транзакцій. Ці заходи безпеки включають механізм криптографічного ескроу, швидке оновлення системи безпеки та цілодобову підтримку клієнтів.

У цілому, на думку засновника криптобіржі Kuna — Михайла Чобаняна, така неможливість фіатного поповнення та виведення призвела до загибелі прозорого ринку криптовалют в Україні.


Автор: Вячеслав Златін, юрист практики Технології та інвестиції Juscutum

Джерело: NV Бізнес

22.8.2024
Кримінальне право та безпека бізнесу
Як підготуватись до обшуків та перевірок в бізнесі?
Читати
19.8.2024
Супровід бізнесу
Міжнародні гранти для бізнесу в 2024 році
Читати
22.8.2024
Військове право
Як забронювати працівника від мобілізації у 2024?
Читати
23.8.2024
Військове право
Як отримати статус критично важливого підприємства: коментар юриста
Читати
14.8.2024
Технології та інвестиції
Блокування Mercury «українських» рахунків – фінансовий моніторинг чи дискримінація?
Читати
16.8.2024
Супровід бізнесу
Медичний канабіс легалізовано – як отримати ліцензію на вирощування
Читати
3.7.2024
Юридичний бізнес
Juscutum увійшов у список NEXT 250 від Forbes Ukraine
Читати
16.6.2024
Технології та інвестиції
Ліцензування діяльності з віртуальними активами у світі
Читати