Останнім часом США сколихнули новини, один за одним розвалилися кілька відносно великих банків: Silicon Valley Bank, Silvergate і Signature Bank. Акції інших впали на 50-70%. Банки мали одне спільне — вони були центром для стартапів і криптокомпаній.

У результаті заморожені мільярди доларів. Через це один зі стейблкойнів, USDC, який мав понад 3 мільярди доларів застави в Silicon Valley Bank, тимчасово втратив прив’язку 1:1 до долара США. Тож, чи криптоіндустрії США загрожує крах?

Коротка відповідь - ні. Як ми бачимо зараз, фондовий ринок США поступово відновлюється, і заморожені гроші повертаються власникам. Крім того, Федеральна резервна система США оголосила, що терміново створить програму фінансування банків терміном до одного року, щоб подолати цю системну кризу (хоча, це створює інфляційні проблеми).

Також спостерігається зсув ліквідності в бік криптовалют, оскільки банківська система, наразі, не є такою надійною, як була. Проте, стартапи шукатимуть кредиторів в інших банках. Наприклад, попри крах Silicon Valley Bank, Silvergate і Signature Bank, за даними CoinDesk, інші великі банки, такі як Bridge Bank, Mercury, Series Financial та інші, готові обслуговувати криптоіндустрію.

Отже, фінансові проблеми, пов'язані з кризою банківської системи, скоро будуть вирішені.

Але чому це відбувається? В останні роки регулювання в криптосекторі лише посилилося. Якщо ми подивимося на події останніх кількох місяців, ми можемо спостерігати деякі «рейди» на криптокомпанії з боку Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC) після краху FTX. Крім того, були заяви про необхідність визнання всіх монет і токенів, включаючи ETH, цінними паперами; справи проти криптобірж, як-от Kraken, у яких бізнес сплатив 30 мільйонів доларів штрафу.

Річ у тім, що уряди постійно програють у змаганні з бізнесом і технологічним розвитком. Тому уряди намагаються виграти деякий час, приймаючи «квазірегулювання», перш ніж запропонувати прийнятну законодавчу базу для нової галузі чи технології. А у випадку з криптовалютою ці «квазірегулювання» набули форми спроб уповільнити діяльність, щоб не допустити неконтрольованого руху активів і грошей, що в деяких випадках може загрожувати національній безпеці.

Таким чином, нічого не змінилося для бізнесу в усьому світі, але з таким підходом ми можемо очікувати, що майбутня крипторегуляція США буде досить жорсткою щодо різних постачальників криптопослуг.

Автор: Даниїл Волощук, старший юрист практики Технологій та інвестицій Juscutum

22.8.2024
Кримінальне право та безпека бізнесу
Як підготуватись до обшуків та перевірок в бізнесі?
Читати
19.8.2024
Супровід бізнесу
Міжнародні гранти для бізнесу в 2024 році
Читати
22.8.2024
Військове право
Як забронювати працівника від мобілізації у 2024?
Читати
23.8.2024
Військове право
Як отримати статус критично важливого підприємства: коментар юриста
Читати
14.8.2024
Технології та інвестиції
Блокування Mercury «українських» рахунків – фінансовий моніторинг чи дискримінація?
Читати
16.8.2024
Супровід бізнесу
Медичний канабіс легалізовано – як отримати ліцензію на вирощування
Читати
3.7.2024
Юридичний бізнес
Juscutum увійшов у список NEXT 250 від Forbes Ukraine
Читати
16.6.2024
Технології та інвестиції
Ліцензування діяльності з віртуальними активами у світі
Читати