Петро Білик

керівник практик Технологій та Інвестицій, Штучного Інтелекту, CIO Juscutum

Даниїл Волощук

старший юрист практики Технологій та Інвестицій Juscutum

З початку повномасштабного вторгнення росії на територію України запит на пожертви до благодійних організацій виріс в рази в порівнянні з останнім десятиліттям. Пожертви збирають на безліч цілей: від допомоги дітям, постраждалим від воєнних дій, до допомоги в озброєнні точкових підрозділів, які виконують бойові завдання на передових позиціях лінії зіткнення. Як не дивно, одним з поширених методів надсилання пожертв є криптовалюти. Цьому сприяють декілька факторів, зокрема:

-       Криптовалюти не заборонені українським законодавством, хоч і мають невизначений статус.

-       Станом на 2022 рік Україна посідає 3-тє місце в світі за рівнем прийняття криптовалют. Причини цього – окрема цікава тема, про яку варто зробити окремий матеріал.

-       Процес переказу криптовалют є швидшим та, в більшості випадків, дешевшим, ніж переказ класичних (фіатних) грошей.

Таким чином, маємо картину, в якій надважлива функція з оперативного отримання фінансів на невідкладні потреби є абсолютно виконуваною без великих затримок в часі. Проте, у людей, які не взаємодіють з криптовалютами на повсякденній основі може виникнути ряд питань, як-то: а як це взагалі відбувається? Де гарантії, що криптовалюта дійсно дійшла до адресатів, вона ж анонімна? Як фонди, які приймають криптовалюти, закуповують за неї необхідні товари або послуги? На ці та інші побічні питання ми надамо відповіді з роз’ясненнями в цьому матеріалі.

Частина 1. Який правовий статус криптовалют в Україні і чи законно приймати донати в ній?

Криптовалюти, наразі, мають визначення і зберігатимуть його до набрання чинності Законом України «Про віртуальні активи». Поки ми чекаємо набрання чинності цього Закону, керуємось визначенням поняття «віртуальний актив» згідно положень Закону України «Про запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних незаконним шляхом» (оригінальна назва довша, тому, використовуємо ту, якою оперуємо в роботі). Відповідно до положень цього Закону, віртуальний актив – це цифрове вираження вартості, яким можна торгувати у цифровому форматі або переказувати і яке може використовуватися для платіжних або інвестиційних цілей. Одразу треба зробити ремарку: в світі використовується багато дефініцій для криптовалюти, таких як віртуальні активи, токени, цифрові активи, тощо. Для цілей цього матеріалу, ми використовуємо термін «криптовалюта» як узагальнений і який стосується усіх токенів, що приймаються благодійними фондами в якості пожертви.

В бухгалтерській практиці криптовалюти вважаються нематеріальним активом, тому, з теоретичної правової точки зору, коректно вважати, що транзакція з криптовалютами - це не обмін однієї валюти на іншу, а придбання нематеріального об’єкту, який має свою певну вартість.

Частина 2. Як відбувається рух криптовалют від донатера до товару/послуги, на яку збирали кошти?

Цей процес виглядає наступним чином:

1.     Особа відправляє криптовалюту зі свого електронного гаманця на гаманець фонду, який вказаний у них на сайті (для кожної криптовалюти є свій окремий гаманець).

2.     Після того, як на електронному гаманці фонду назбирається необхідна сума у криптовалютах, він її переказує на свій аккаунт у криптовалютних біржах (як Binance, Whitebit, Kuna, OKX, Kraken, тощо).

3.     На криптовалютних біржах фонди, як юридичні особи, мають свій корпоративний аккаунт, який дає їм можливість зручно керувати активами на гаманцях під контролем такої біржі. З цього аккаунту фонд може зробити трансфер криптовалют у декілька напрямків.
Опція №1. Як в Україні, так і в інших країнах світу з’являються інтернет-магазини, які приймають оплату напряму в криптовалютах. Тому, для того, щоб купити необхідну річ, або замовити послугу, фонд може направити кошти напряму зі свого корпоративного аккаунту на біржі.
Опція №2. Якщо опція №1 не доступна, фонди можуть продати криптовалюту на цій біржі за фіатні кошти, які надійдуть до вказаного рахунку у банку. Цей рахунок фонд вказує при реєстрації свого корпоративного аккаунту на біржі. Також, фонди можуть скористатись послугами сторонніх обмінників для цілей конвертації криптовалюти у фіатні гроші.

4.     Використовуючи будь-яку з описаних вище опцій, фонди купують необхідні товари/послуги і направляють їх за місцем потреби.

Частина 3. Чи можливо здійснювати контроль за пожертвами у криптовалюті?

Так, можливо. Благодійна організація, яка отримала від особи традиційну валюту, має право розпоряджатись нею вільно, поки це відповідає заявленій меті та не суперечить українському законодавству (згідно Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації»). Відповідно до ч. 6 ст. 6 ЗУ «Про благодійну діяльність та благодійні організації», благодійник або уповноважені ним особи мають право здійснювати контроль за цільовим використанням благодійної пожертви, у тому числі на користь третіх осіб. Тобто, особа, яка здійснила пожертву благодійній організації може затребувати звіт про використання та рух коштів, які благодійник передав. Благодійна організація зобов’язана буде сформувати для благодійника відповідний звіт, який благодійник може перевірити після ознайомлення.

Для відслідковування транзакцій у криптовалютах використовують спеціалізовані ресурси, як https://etherscan.io/ (для криптовалют на блокчейні Ethereum) та інші подібні ресурси для відповідних блокчейн мереж. За допомогою таких ресурсів можливо відслідковувати рух криптовалют з конкретного гаманця, як показано на прикладі нижче:

На подібних ресурсах можна відстежити які криптовалюти (в рамках мережі) та в якому обсязі поступали на конкретну адресу, а також, які криптовалюти та в якій кількості перенаправлялись далі з конкретної адреси.

Частина 4. Необхідні документи

Щоб законно приймати пожертви у формі криптовалюти, благодійна організація повинна переконатися, що вона має відповідну документацію та процедури. До них належать:

1. Політики та процедури. Подібно до прийняття будь-якої іншої форми пожертвувань, організація повинна мати чіткі та вичерпні політики та процедури, які регламентуватимуть отриманням та управлінням пожертвуваннями в криптовалюті. У цих політиках має бути детально описано, як організація оброблятиме конвертацію криптовалюти у фіатні гроші (якщо актуально), управління потенційними ризиками тощо.

2. Криптовалютний гаманець. Гаманець необхідний для отримання пожертвувань у криптовалюті. Благодійна організація повинна переконатися, що їхній гаманець захищений і що вони мають надійну систему для керування доступом до гаманця. Також враховуючи специфіку криптовалютних гаманців, краще використовувати гаманці з мульти підписами (Multisig), щоб у разі здійснення будь-яких транзакцій з цього гаманця необхідно було отримати підпис декількох осіб.  Тому варто прописати ці процедури, щоб вони були зрозумілими у благодійній організації.

3. Відповідність законам KYC і AML: необхідно дотримуватися вимог положень Закону України «Про запобігання та протидію легалізації доходів, одержаних незаконним шляхом».  

Висновок

Використання криптовалют, як засобу пожертвування благодійним організаціям, стало одним з потужних джерел підтримки України з початки війни. Хоча це відкриває нові можливості, це також несе з собою нюанси, які треба враховувати. Благодійні організації повинні переконатися, що вони мають відповідну документацію та процедури для прийняття таких видів пожертв. Вкрай важливо, щоб благодійні організації зберігали довіру та впевненість своїх донорів. Завдяки правильній підготовці, забезпеченню дотримання організацією всіх відповідних законів і нормативних актів благодійні організації можуть успішно залучати пожертвування у криптовалюті.

12.4.2024
Юридичний бізнес
Juscutum – переможець премії Ukrainian Fintech Awards 2024
Читати
8.4.2024
Технології та інвестиції
Як стартапу відкрити двері до інвестицій? Ключові тези заходу від Juscutum і Toloka.vc
Читати
5.4.2024
Кримінальне право та безпека бізнесу
Реклама азартних ігор в Україні: обмеження, реалії та виклики законодавства
Читати
8.2.2024
Податкове право
Власникам КІК приготуватися: термін подання звітності наближається.
Читати
26.1.2024
Юридичний бізнес
Лідери Juscutum увійшли до ТОП-100 юристів України 2023
Читати
25.1.2024
Юридичний бізнес
Артем Афян увійшов до переліку найкращих юристів світу за версією рейтингу Who’s Who Legal: Data 2024
Читати
16.1.2024
Юридичний бізнес
Juscutum приєднався до Глобального договору ООН в Україні
Читати
21.12.2023
Технології та інвестиції
Приватна пропозиція токенів: юридичний погляд
Читати
14.12.2023
Технології та інвестиції
Штучний Інтелект та авторське право: що врахувати юристу?
Читати
14.12.2023
Супровід бізнесу
Ризики для бізнесу за недотримання санкційного законодавства в Україні
Читати
13.12.2023
Кримінальне право та безпека бізнесу
Як захиститися від викрадення криптовалют: поради від Juscutum
Читати
6.12.2023
Вирішення спорів
Агробізнес
Пом'якшення валютних обмежень: 5 змін від НБУ
Читати
5.12.2023
Вирішення спорів
Агробізнес
Блокада кордону: горять терміни валютних розрахунків бізнесу
Читати
12.1.2024
Технології та інвестиції
Благодійність і крипта в реаліях українського права
Читати
4.12.2023
Технології та інвестиції
Сфера IT та Інтелектуальна Власність: правові аспекти договорів з іноземними замовниками
Читати
1.12.2023
Технології та інвестиції
Відкритий банкінг (Open Banking): революційна трансформація міжнародного та українського банківського сектору
Читати
1.12.2023
Супровід бізнесу
Вестінг: інноваційний інструмент інвестування для працівників та власників бізнесу
Читати
28.11.2023
Кримінальне право та безпека бізнесу
Криптовалюта та приватність: як віднайти баланс між анонімністю та регулюванням?
Читати
27.11.2023
Супровід бізнесу
Як нові правила та вимоги до ІТ-платформ у ЄС вплинуть на Україну
Читати
27.11.2023
Технології та інвестиції
Гарантія походження як ключовий інструмент розвитку «зеленої» енергетики та залучення інвестицій в Україну
Читати
27.11.2023
Технології та інвестиції
Основні тренди зеленої енергетики 2023 року: фокус ЄС та виклики для України
Читати
20.11.2023
Технології та інвестиції
Кваліфікований електронний підпис в ЄС: нові можливості для українського бізнесу
Читати
15.11.2023
Вирішення спорів
Коригування митної вартості. Як бізнесу відстояти свої інтереси
Читати
8.11.2023
Інновації
Технології та інвестиції
Юридичний бізнес
Juscutum відкриває першу в Україні практику АІ
Читати
2.11.2023
Супровід бізнесу
Гуманітарна допомога: правила ввезення зміняться з 1 грудня 2023 року
Читати
27.10.2023
Бухгалтерський супровід
Контрольовані іноземні компанії: чому важливо подати повідомлення у ДПС
Читати
23.10.2023
Кримінальне право та безпека бізнесу
Публічні закупівлі в Україні під час війни: корупція, ризики та шляхи подолання
Читати
18.10.2023
Технології та інвестиції
Juscutum консультує Європейську комісію з цінних паперів (ESMA) щодо нового регулювання діяльності криптоактивів (MiCA) в ЄС
Читати
12.10.2023
Супровід бізнесу
Податкове право
ПОДАТКОВЕ РЕЗИДЕНТСТВО. УКРАЇНСЬКІ РЕАЛІЇ, АБО ЯК ЗАКОННО ОФОРМИТИ СВОЄ ПРОЖИВАННЯ ЗА КОРДОНОМ
Читати
11.10.2023
Супровід бізнесу
Інтелектуальна власність
Що варто знати кожному митцю про авторське право?
Читати
11.10.2023
Кримінальне право та безпека бізнесу
Вебкам-моделінг: правове регулювання в Україні
Читати
9.10.2023
Кримінальне право та безпека бізнесу
Роль фінансового аналізу в роботі правоохоронців та дії захисту
Читати
9.10.2023
Технології та інвестиції
Series LLC: що це і чому це використовується для криптобізнесу
Читати
9.10.2023
Технології та інвестиції
Privacy by default
Читати
9.10.2023
Технології та інвестиції
Податкове право
ОПОДАТКУВАННЯ УКРАЇНЦІВ ЗА КОРДОНОМ І В УКРАЇНІ
Читати
26.4.2023
Податкове право
Податок PIT в Польщі: як декларувати та сплачувати податки українським біженцям
Читати
18.9.2023
Податкове право
Супровід бізнесу
Дія City
Чому ІТ-компанії обирають «Дія.City»: переваги для бізнесу та айтівців
Читати
15.9.2023
Технології та інвестиції
Інновації
Military-tech в Україні: як розвивається напрям та які юридичні нюанси для стартапів
Читати
5.9.2023
Супровід бізнесу
Що зміниться для інтернет-магазинів на ринку після прийняття нового закону
Читати
1.9.2023
Юридичний бізнес
Реанімація продуктивності: коли варто боротися за відновлення ентузіазму у співробітників
Читати
29.8.2023
Супровід бізнесу
Стандарти GRI та український бізнес
Читати
28.8.2023
Супровід бізнесу
Масові скорочення IT-працівників: що потрібно врахувати роботодавцю, аби не порушити українське законодавство
Читати
28.8.2023
Супровід бізнесу
Чому бізнесу важливо захищати персональні дані клієнтів
Читати
22.8.2023
Інтелектуальна власність
Супровід бізнесу
Дія City
Угода про неконкуренцію Або чи має NON-COMPETE AGREEMENT (NCA) право на життя в Україні?
Читати
10.8.2023
Технології та інвестиції
Легалізація канабісу в Україні: погляд з міжнародної точки зору
Читати
8.8.2023
Технології та інвестиції
Валютні обмеження НБУ: чи змінилося щось для українського бізнесу?
Читати
7.8.2023
Технології та інвестиції
Податкове право
Бізнес у Польщі: які інвестиційні зони доступні українським компаніям
Читати
2.8.2023
Податкове право
CRS по-європейськи або Що українці мають знати про DAC
Читати
10.7.2023
Супровід бізнесу
Автомобіль для ЗСУ: на що звернути увагу при ввезенні та оформленні
Читати
30.9.2021
Юридичний бізнес
Той, хто вижив у юрcвіті: 4 стадії побудови бізнесу, які витримає не кожен юрист
Читати
3.11.2021
Юридичний бізнес
Шукають «єдинорогів на роликах», які вміють робити все
Читати
9.9.2021
Юридичний бізнес
РОБОТА НА РЕЗУЛЬТАТ
Читати
29.12.2021
Дія City
Супровід бізнесу
Якими будуть податки «Дія City» для компаній та стартапів: детальний аналіз у цифрах
Читати
16.12.2021
Дія City
Супровід бізнесу
ДІЯ.СІТІ. ЗМІНИ ДО ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ
Читати
5.10.2021
Дія City
Супровід бізнесу
«Дія City» в дії
Читати
4.7.2023
Технології та інвестиції
Кібератака: як бізнесу не постраждати двічі
Читати
Технології та інвестиції
Залучення інвестицій для стартапів
Читати
26.6.2023
Агробізнес
Боротьба за переважне право
Читати
23.6.2023
Сімейне право
Технології та інвестиції
Сімейні мелодрами: як розділити біткойни під час розлучення
Читати
Супровід бізнесу
Ліквідувати КРАІЛ: чи збільшить це надходження до бюджету
Читати
19.6.2023
Супровід бізнесу
Айтівці аутсорсери можуть розслабитися?
Читати
16.6.2023
Технології та інвестиції
Легалізація криптовалют в Україні: чого чекати власникам крипто активів вже з осені?
Читати
30.5.2023
Кримінальне право та безпека бізнесу
Закон та практика. Юридичний огляд мобілізації
Читати
17.5.2023
Технології та інвестиції
Як працює Комісія з цінних паперів і бірж США та чи варто її боятися криптоплатформам
Читати
15.5.2023
Агробізнес
Аграріїв нарешті звільнили від податків на окуповані, заміновані чи забруднені землі
Читати
15.5.2023
Вирішення спорів
Як буде відбуватися продаж конфіскованого майна рф
Читати
5.5.2023
Кримінальне право та безпека бізнесу
Труханов під вартою. Яка судова перспектива у резонансній справі мера Одеси
Читати
5.5.2023
Технології та інвестиції
Регулювання електронної комерції у Великобританії
Читати
27.4.2023
Юридичний бізнес
Що там у адвокатів: як Juscutum працює під час війни
Читати
27.4.2023
Інновації
Роботи-юристи — вже реальність, але юридичний світ чинить останній опір
Читати
25.4.2023
Технології та інвестиції
Інновації
Метавсесвіт: проблеми правового регулювання процесів
Читати
21.4.2023
Супровід бізнесу
Технології та інвестиції
Цифрова марка: правила застосування віртуального активу потребують удосконалення
Читати
19.4.2023
Кримінальне право та безпека бізнесу
Маєте справу з бюджетними грошима? Терміново готуйтеся до перевірок
Читати
14.4.2023
Технології та інвестиції
На прикладі Binance. Чи безпечно використовувати криптобіржі в Україні?
Читати
4.4.2023
Вирішення спорів
Чому треба перевіряти лоти перед участю в аукціоні?
Читати
4.4.2023
Технології та інвестиції
Швейцарія стала світовим центром блокчейн проектів
Читати
31.3.2023
Банкрутство
Солідарна відповідальність керівника
Читати
27.3.2023
Супровід бізнесу
Електронний документообіг в умовах війни
Читати
21.3.2023
Супровід бізнесу
Технології та інвестиції
Чи можлива виплата заробітної плати або винагороди у криптовалюті?
Читати
20.3.2023
Технології та інвестиції
Супровід бізнесу
Мінцифра і Juscutum підписали меморандум про співпрацю
Читати
17.3.2023
Супровід бізнесу
Що буде з Parimatch? Розбираємо наслідки санкцій
Читати
16.3.2023
Технології та інвестиції
Криптоіндустрії США загрожує крах?
Читати
15.3.2023
Супровід бізнесу
ВІДКЛИКАННЯ БАНКІВСЬКОЇ ЛІЦЕНЗІЇ ТА ЛІКВІДАЦІЯ ПАТ «АЙБОКС БАНК»
Читати
10.3.2023
Технології та інвестиції
Чому Біткоїн працює як треба, а український закон – ні? Розбір.
Читати
7.3.2023
Юридичний бізнес
"Юридичний Рамштайн": конференція United for Justice відбулася у Львові
Читати
23.2.2023
Технології та інвестиції
Маніпуляції ринком або як протоколи DeFi втратили майже 386 млн$
Читати
13.2.2023
Інновації
Штучний інтелект в юриспруденції: очікується стрімке зростання
Читати
9.2.2023
Супровід бізнесу
Попереджені – озброєні: правила військового обліку на підприємстві зазнали змін
Читати
7.2.2023
Технології та інвестиції
Плануєте випустити токени? Як не підпасти під законодавство про цінні папери
Читати
20.1.2023
Вирішення спорів
Створення трибуналу щодо вторгнення рф в Україну
Читати
17.1.2023
Технології та інвестиції
EU Digital Markets Act та Digital Services Act — Нові можливості та вимоги
Читати
10.1.2023
Бухгалтерський супровід
Податкове право
Постачання програмного забезпечення з ПДВ в 2023 році
Читати
10.1.2023
Кримінальне право та безпека бізнесу
Бухгалтерський супровід
Чому ваші криптоактиви можуть заблокувати та як можна запобігти цьому
Читати
10.1.2023
Сімейне право
Партнерський договір для ЛГБТ-пар – альтернатива шлюбу. Як він працює
Читати
27.12.2022
Технології та інвестиції
Яким був 2022 рік для IT-галузі та які очікування від ІТ у 2023 році?
Читати
15.12.2022
Кримінальне право та безпека бізнесу
Криптошахрайство: як одна година може вирішити долю $100 000
Читати
13.12.2022
Технології та інвестиції
Цифрова торгівля: як прискорити диджиталізацію між Україною і Великою Британією
Читати
8.12.2022
Інтелектуальна власність
За українські мурали Бенксі можна отримати до $10 млн. Розбираємось, хто тепер їх власник
Читати
25.11.2022
Технології та інвестиції
Регулювання ринків віртуальних активів (MiCA)
Читати
21.11.2022
Кримінальне право та безпека бізнесу
Ви чесний волонтер чи благодійник? Як займатися доброю справою та не порушувати закон
Читати